Adó- és járulékcsökkentést ígért a cégeknek a kormányfő

Vágólapra másolva!
Továbbra is gazdasági patriotizmusra van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki rendezvényén. A kormányfő a vállalakozóknak kilátásba helyezte a társasági nyereségadó és a társadalombiztosítási járulékok további mérséklését. A fórumon a miniszterelnök azt mondta, hogy a forint megközelítőleg 40 százalékkal erősebb annál, mint amit a piac jelenleg elismer.
Vágólapra másolva!

Magyar gondolkodású menedzserrétegre van szükség

Továbbra is gazdasági patriotizmusra van szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett, Gazdasági évadnyitó című tanácskozáson csütörtökön. A kormányfő szerint ez azt jelenti, hogy meg kell erősíteni a kis- és középvállalkozásokat, legalább fél tucat nagy magyar multinacionálisnak minősülő vállalatot kell létrehozni, és magyar gondolkodású menedzserréteget kell kinevelni.

A miniszterelnök a kormányzat feladat- illetve hatáskör-átértékelés egyik legfontosabb lépésének nevezte, hogy a gazdaságpolitika centruma nem a Pénzügyminisztérium, hanem a Gazdasági Minisztérium. Orbán Viktor szerint beláthatatlan következményei lennének, ha az ismét a pénzügyi tárca venné át a gazdaságpolitika irányítását.

Csökkenhet a társasági nyereségadó

A kormány 2003-2004-re lényeges adó- és társadalombiztosítási járulékcsökkentést tervez az adózási kivételek és kedvezmények korlátok közé szorítása mellett - közölte a kormányfő. Orbán Viktor szerint tovább lehetne csökkenteni a már amúgy is alacsony, 18 százalékos társasági nyereségadót.

A miniszterelnök kevésnek tartotta a társadalombiztosítási járulékoknak a ciklus alatti 10 százalékpontos - 39 százalékosról 29 százalékosra történt - csökkentését, és emlékeztetett: a kormány eredeti tervei szerint 25 százalékosra kellett volna mérsékelni a járulékterhet. Orbán Viktor ugyanakkor azt mondta, hogy az egészségügyi hozzájárulás mértéke nem csökkenthető, mert az az egészségügyi rendszer összeomlásához vezetne.

A kormányfő a következő 4-5 évben a forint 3-5 százalékos éves felértékelődésére számít, és úgy vélte, hogy a nemzeti valuta megközelítően 40 százalékkal erősebb annál, mint amit a piac jelenleg elismer.

(MTI)

Ajánlat:

A kormány honlapja

MKIK

Korábban:

Egyéni vállalkozók adóbevallása
(az Üzleti Negyed összeállítása)