A kedvezménytörvény alapján még senki nem akart munkát vállalni

Vágólapra másolva!
Januárban 25 391-gyel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma decemberhez képest, így a hónap végén 368 164 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok, míg éves összevetésben 28 537-tel csökkent a bejelentett állástalanok száma - mondta csütörtökön Glattfelder Béla, a gazdasági tárca államtitkára. A sajtótájékoztató elhangzott: a kedvezménytörvényre hivatkozva még senki nem kért munkavállalási engedélyt Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Glattfelder Béla közölte: továbbra is nagyok a területi eltérések, így Budapesten 2,4 százalékos a munkanélküliségi ráta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ugyanakkor 18,5 százalékos, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 18,1 százalékos.

Az államtitkár kedvezőnek minősítette, hogy a tartósan munkanélküliek - vagyis a több mint egy éve nem dolgozók - száma 30 százalékkal csökkent januárban, éves összevetésben. Emlékeztetett: tavaly február óta a munkanélküliség az ország valamennyi területén, így a hátrányos körzetekben is mérséklődik.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az év ötödik hetében 896, a hatodik héten 726 munkavállalási kérelmet nyújtottak be külföldiek Magyarországon, és a kedvezménytörvényben szereplő lehetőségeket még egy külföldi munkavállaló sem kívánta igénybe venni. Ezért a jelenlegi érdeklődés alapján feltételezhető, hogy az egyidejűleg kiadásra kerülő munkavállalási engedélyek száma nem éri el az idei évre meghatározott 81 ezres korlátot.

(MTI)

Ajánlat: