Kivették a UPC-t az amsztedami tőzsdeindexből

Vágólapra másolva!
Csütörtökötől nem szerepelnek a legnagyobb európai kábeltévé-szolgáltató, a UPC részvényei az amszterdami értéktőzsde AEX-indexén, mert a papírok értéke a két évvel ezelőttinek háromszázad részére esett vissza. A 10 milliárd eurós adósságot felhalmozó társaság részvényeinek ára a két évvel ezelőtti technológiai eufória csúcspontján meghaladta a 80 eurót, mára azonban 0,26 euróra esett vissza. 
Vágólapra másolva!

Kivették az amszterdami értéktőzsde irányadó AEX indexéből a United Pan-Europe Communications (UPC) - a legnagyobb európai kábeltévé-szolgáltató - részvényét, amelynek piaci értéke a két évvel ezelőtti csúcs háromszázad részére zsugorodott.

A UPC részvényeinek árfolyama csütörtök délután 1 eurócentes erősödéssel 0,26 euró volt Amszterdamban, alig valamivel a tavaly szeptemberi mélységi rekord felett. Két éve, a technológiai szektort övező eufória csúcspontján az internet- és telefonszolgáltatást is kínáló cég részvénye 80 euró felett járt, ami akkor még 35 milliárd euró feletti piaci tőkeértéket jelentett. A jelenlegi tőzsdei részvényár alig 111 millió euróra értékeli a UPC-t.

A Rabo Securities értékforgalmazó cég elemzője a Reutersnek azt mondta, hogy a UPC "feltett néhány hatalmas tétet, és veszített". A szakértő szerint a cég rendkívül kockázatos pénzügyi modellt alkalmazott; a régi adósságokat újakkal próbálta finanszírozni, de a befektetők megrettentek és elzárták a pénzcsapot.

A UPC jelenleg már 10 milliárd euró feletti adósságheggyel küszködik; ebből 6 milliárdot részvényekre próbál átváltani.

(MTI)

Ajánlat:

UPC