Az ingatlanszakmát kiemelten ellenőrzi az idén az APEH

Vágólapra másolva!
Az ingatlanberuházókat - forgalmazókat és hasznosítókat ellenőrzi kiemelten az idén az APEH - értesült a Magyar Hírlap. Fókuszba kerülnek a tőkejövedelmek, valamint a kis- és középvállalkozóknak juttatott beruházási adókedvezmények.
Vágólapra másolva!

A külön adózó jövedelmek (amelyek nagy része valójában tőkejövedelem) vizsgálata kerül fókuszba - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Ferenczy Judit, az adóhivatal főosztályvezetője. Minden évben kiválasztanak egy azonos tevékenységi körbe tartozó vállalkozói csoportot. Míg tavaly a malomipar és az utazásszervezők kerültek előtérbe, addig idén az ingatlanberuházók - forgalmazók és hasznosítók.

A társasági adó utóellenőrzésénél ebben az évben kiemelt, ugyanakkor nem könnyű feladat lesz a kis- és középvállalkozók által igénybe vett beruházási adókedvezmények vizsgálata. A törvény értelmezése során ugyanis számtalan szubjektív elem érvényesülhet. Nehéz döntés előtt áll a revizor, amikor meg kell majd határoznia, mi számít a tevékenységgel szorosan összefüggő beruházásnak. Mint Ferenczy Judit elmondta, az adózók érdeklődő kérdéseinek zöme is ezt firtatja.

Nem véletlenül, hiszen a kedvezmény megduplázott összegével kell növelni az adóalapot, ha az adózó alaptalanul vette igénybe a kedvezményt.

Bár az APEH korábban is figyelemmel kísérte az úgynevezett transzferárakat (a külföldi cégek kapcsolt vállalkozásai közötti árképzést), ám ez idén az irányelvekben is külön hangsúlyt kapott. Gyakori ugyanis - indokolta a lépést a főosztályvezető -, hogy a cégek a nyereséget a kapcsolt vállalkozások közötti számlázással (például nagy értékű tanácsadás címen) tüntetik el, elkerülve ezzel az adózást.

A különféle adónemek ellenőrzése gyakran folytatódik vagyongyarapodás-vizsgálattal, ha a vállalkozó adózott jövedelme nem áll arányban vagyonosodásával. Idei újdonság, hogy a január 1-jétől módosult szabályok szerint helyzeti előnybe kerül az adóhivatal a bizonyítási teher megfordulása miatt. Az adózónak kell bizonyítékkal szolgálnia, ha az elévülési időn túli (öt évnél régebbi) kölcsönt, örökséget, ajándékot nevez meg vagyonosodása forrásául.

Az utólagos vizsgálatokat az APEH általában egy adónemen (általában az áfán) kezdi, és többnyire kiszélesíti a többi adónemre is. A fókuszba került, évek óta veszteséges gazdálkodók egyik ellenőrzési tapasztalata, hogy a mezőgazdasági vállalkozók nagy része tényleg veszteséges.

A vendéglátó, a kereskedő, az építőipari vállalkozások ugyanakkor nagy arányban fennakadnak a hálón. A vizsgálatok azt mutatják, hogy évek óta nem csökken azon cégek aránya, amelyek valójában nem veszteségesek.

Hogy mikor rendelnek el ellenőrzést, azt az igazgatóságok maguk döntik el. Ezt az adózóval kapcsolatos korábbi tapasztalatoktól, az áfa-visszaigénylés nagyságától és attól teszik függővé, hogy a köztartozást megfizette-e az adós. Az APEH ellenőrzési főosztálya nem határozza meg, milyen nagyságú visszaigényelt áfa esetén kell vizsgálatot indítani. Már csak azért sem, mivel az utóbbi időben új jelenségre figyeltek fel revizorok - reagált lapunk felvetésére a főosztályvezető. A nagy forgalmú cégek némelyike úgy állítja be a fizetendő és a levonható áfát, hogy ne legyen nagy a különbség, azaz ne szúrjon szemet a visszaigénylendő összeg. Azaz nem a visszaigényléskor követik el a csalást, hanem korábban, fiktív számlák beállításával.

Az szja-kiutalás előtti ellenőrzésének eldöntésénél sincs összeghatár, a megyék a saját tapasztalataik alapján döntenek arról, hogy milyen nagyságú visszaigénylésnél rendelik el a vizsgálatot - válaszolt kérdésünkre Ferenczy Judit. Van ahol már 50 ezer forint, máshol csak százezer forint fölött határoznak az ellenőrzés elrendeléséről.

Mivel idén jelenik meg először a 240 ezer forintot is elérő lakásvásárlási kedvezmény, ezért kiemelt figyelemre számíthatnak az e lehetőséggel élők. A mezőgazdasági exporttámogatásra és az új gépek vásárlásához nyújtott támogatásra szintén jobban odafigyelnek a revizorok.

Tavaly 70 milliárd nettó adóhiányt tártak fel

A kiutalás előtti ellenőrzések megalapozottságát bizonyítja, hogy 90 százalékuk zárul megállapítással, például adóeltitkolással - válaszolt kérdésünkre Ferenczi Judit. A vizsgálatok száma egyébként évek óta stagnál, tavaly a kiválasztott 86 ezer bizonylat közül a revizorok17 ezernél tartották indokoltnak az ellenőrzést.

A kiutalás előtti vizsgálatok egyik legnagyobb hozama, hogy 35,3 milliárd forint jogosulatlanul visszaigényelt összeget tartott vissza az adóhivatal. Az APEH az előző évben összesen 400 ezret meghaladó ellenőrzést végzett, ebből közel 158 ezret az ellenőrzési osztályok, amelyek közel 70 milliárd forint nettó adóhiányt tártak fel. Ennek legnagyobb része (71 százaléka) továbbra is az áfa.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH