Bush elszólása gyengítette a jent

Vágólapra másolva!
Defláció helyett leértékelést mondott sajtótájékoztatóján Bush amerikai elnök, miután találkozott Koidzumi Junicsiro japán kormányfővel. Az elszólás jelentősen gyengítette a jen árfolyamát, ám később az elnök és környezete is helyesbítette a félresikerült mondatot, és az árfolyam is visszaállt a korábbi szintre.
Vágólapra másolva!

Bush elnök és a japán kormányfő megbeszéléseinek középpontjában gazdasági kérdések, a szigetországi reformok és a jen gyengesége állt - tudósít a BBC. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Bush leértékelésről beszélt, amire a piacok azonnal reagáltak: a japán valuta árfolyama zuhanni kezdett a dollárhoz képest.

Később Bush környezetéből kiszivárogtatták: az elnök a beruházásokat visszafogó deflációt akarta említeni. Ezt közvetetten későbbi kijelentései is megerősítik, ugyanis Bush azt is közölte, hogy az árfolyamok meghatározása a piacok feladata. A korrekció után a jen árfolyama visszaállt régi szintjére.

A Bush elszólása körüli riadalom azért volt jelentős, mert a jen tavaly szeptember óta folyamatosan gyengül a dollárral szemben, ami javítja a japán cégek amerikai versenyképességét. Ezért a múlt héten a nagy autógyárak szervezete azzal a kéréssel fordult az elnökhöz, hogy gyakoroljon nyomást a japán kormányra a jen további gyengülésének megakadályozása érdekében.

Bush sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy biztos a japán gazdasági reformok és Koidzumi kormányfő stratégiájának sikerében. Amikor a szemembe nézett és beszámolt terveiről, hittem neki - mondotta Bush.

(Üzleti Negyed)