Csökkent a háztartások pénzügyi megtakarítása

Vágólapra másolva!
A háztartások inflációszűrt pénzügyi megtakarítása az idén januárban - akár csak az utóbbi évek első hónapjában - 28,4 milliárd forintot tett ki, szemben a tavaly decemberi 101,4 milliárd forinttal - áll a Magyar Nemzeti Banknak az előzetes adatok alapján összeállított közleményében.
Vágólapra másolva!

A háztartások nettó finanszírozási képessége - azaz pénzügyi megtakarítása -, a 22,7 milliárd forint kamatokba foglalt inflációs kompenzációval együttesen 51,1 milliárd forint volt. Az alacsony januári megtakarítási érték megfelel az év elején szokásosnak.

Az átértékelődés (elsősorban a részvényárfolyam erősödése miatt) januárban 21,8 milliárd forint volt, így piaci áron a nettó pénzügyi vagyon 72,9 milliárd forinttal emelkedett a december végi 6581 milliárd forintról.

A háztartások birtokában lévő forintkészpénz-állomány januárban 50 milliárd forinttal csökkent, ami megfelel az ilyenkor szokásosnak. Folytatódott a forintbetét-állomány bővülése: a januári növekmény 23,3 milliárd forint volt. A devizabetétek forintra átszámított értéke 4,2 milliárd forinttal csökkent ebben a hónapban.

Jelentős kereslet mutatkozott januárban a befektetési jegyek iránt. A háztartási szektor ugyanakkor tovább csökkentette állampapír- és részvényportfólióját. Az értékpapírok állománya piaci áron összességében 58,9 milliárd forinttal nőtt.

A vizsgált hónapban 46,1 milliárd forinttal emelkedett a ki nem fizetett keresletek állománya. A január végi állomány a szokásosnak megfelelő volt.

A hiteltartozások növekedése 16,4 milliárd forint volt, ami az előző hónapok tendenciájához képest csökkenést jelent. Ezen belül az ingatlanhitelek 9,7 milliárd forinttal, a fogyasztási hitelállomány pedig 4,7 milliárd forinttal emelkedett.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Decemberben nőtt a háztartások megtakarítása
(2002. január 17.)