Számlamegosztás csak törvénymódosítással

Vágólapra másolva!
A vállalati telefonok üzleti és magáncélú használatának megosztása a magyar szabályok szerint jelenleg nem lehetséges - ebben egyetértenek a Magyar Hírlap által megkérdezett szervezetek. A budapesti kamara tiltakozik a nyilvántartás és a számla megosztása miatt.
Vágólapra másolva!

A céges telefonok magánhasználatának dokumentálása sokkal többe kerülne, mint amennyit meg lehetne spórolni rajta - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Wiest János, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közgazdasági osztályának vezetője. A BKIK gazdaságpolitikai bizottsága tiltakozik az ellen, hogy a számlákat megosszák magán- és céges használat szerint, amint azt az APEH javasolta - tette hozzá. Mint a lap beszámolt róla, az adóhivatal a hatályos törvényeket úgy értelmezi, hogy akár egyetlen magántelefon miatt is megtagadhatja a cég általános forgalmi adójának visszaigénylését.

A vállalkozóknak az az érdekük, hogy alkalmazottaik szükség esetén egy telefonnal elintézhessék azokat a problémáikat, amelyeket egyébként csak hosszas utánajárással, munkaidő-kieséssel oldhatnának meg - hangsúlyozta Wiest János. Ezzel valójában cáfolta azt az állítást, hogy az alkalmankénti magánhívás nem a vállalkozás érdekében történik. A gazdálkodók képesek kordában tartani a magánhasználatú telefonokat, azaz tudnak vigyázni saját érdekeikre - hangsúlyozta.

Ez az érdek hosszú távon egybeesik az államéval, még ha pillanatnyi fiskális megfontolással ütközik is - mutatott rá.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete jelenleg szintén elképzelhetetlennek tartja a telefon-magánhasználat bármilyen jogcímen történő dokumentálását. Zara László elnök a Magyar Hírlapnak elmondta: bízik abban, hogy a pénzügyminiszter betartja ígéretét, és felülvizsgálja a kérdést. Ez a téma várhatóan márciusban kerül napirendre az érdekképviseletekkel folytatott tárgyaláson. Az Európai Unió országaiban is eltérő egyébként a szabályozás - mutatott rá.

Az Ernst&Young is indokoltnak tartja az áfatörvény megváltoztatását, EU-komformmá tételét. A könyvvizsgáló cég szerint ki lehet dolgozni olyan megoldást, amely megosztaná az üzleti és a magán célú telefonhasználatot. Az arányokat törvényben kellene meghatározni, de alternatívákra is szükség lenne, mivel nem lehet mindent egy skatulyába rendezni. A cég szerint választási lehetőséget kellene adni: az érintett vagy a törvény által vélelmezett arányt, vagy saját becslést alkalmazhasson.

Nagy Ildikó

(Magyar Hírlap)

Korábban: