Védi a Mol-t a gáztörvény tervezete

Vágólapra másolva!
Az új gáztörvény tervezetét a gázszolgáltatók támogatják, a Mol egyetért vele, de a nagyfogyasztókkal azonban vannak viták: ők azt kifogásolják, hogy a törvény megengedné a Magyar Energia Hivatalnak a gázimport megtagadását abban az esetben, ha az a Mol számára pénzügyi veszélyt jelent - mondta Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerdán.
Vágólapra másolva!

Hegedűs Éva a Magyar Tudományos Akadémia Gazdasági Vezetők Albizottságának szerdai ülésén elmondta: a Mol védelme azért fontos, mert a törvény elfogadása előtt a társaságnak földgáz-ellátási kötelezettsége van. Ezért a vállalat hosszú távú - akár 10-12 éves - szerződéseket kötött, és nem engedhető meg, hogy vesztesége származzon az új törvény életbelépése miatt.

A nagyfogyasztók azt is kifogásolják, hogy célvezeték építését is megvétózhatja az energia hivatal, amennyiben a beruházásnál nem teljesül a legkisebb költség elve. Hegedűs Éva szavaiból kiderült: ezzel azt szeretnék elérni, hogy a költségek ne emelkedjenek.

Hegedűs Éva elmondta azt is, hogy a Magyar Energia Hivatalnak februártól döntéseit határozatban kell meghoznia, amelyeket bíróságon meg lehet támadni.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Energia Hivatal

Gazdasági Minisztérium

Korábban:

Nem lesz olcsóbb a földgáz a liberalizáció után
(2002. február 5.)