Alku az Andersen és az Enron-befektetők között

Vágólapra másolva!
Nyilvánosság előtti alku kezdődött az Arthur Andersent beperlő volt Enron alkalmazottak és befektetők, valamint a könyvvizsgáló között: kiszivárgott hírek szerint az Andersen összesen 600 millió dolláros kártérítést fizetne, míg a felperesek ügyvédje 3 milliárdos kártérítési igényt sem tart kizártnak. Eközben fény derült az Enron újabb trükkjére, mellyel megtévesztette befektetőit.
Vágólapra másolva!

Az Arthur Andersen könyvvizsgáló összesen 600 millió dollárt kínált fel peren kívüli egyezség keretében a vállalatot az Enron-csőd miatt perlő befektetőknek és alkalmazottaknak - közölte a Bloomberg hírügynökség. A hírt az Andersen nem kommentálta, csak annyit közölt, hogy "gyorsan és felelősségteljesen" kívánja rendezni a kérdést. A felperesek ügyvédje, Bill Federman viszont nem tűnt elégedetnek az ajánlattal; a jogi képviselő szerint "miután minden tény nyilvánosságra kerül, az Andersen anyagi felelőssége akár 3 milliárd dollár is lehet".

Az Enron csődje miatt tönkrement befektetők és a vállalat dolgozói - akiknek nagy része még nyugdíjpénztári megtakarítását is elvesztette - azért perelték be az Andersent, mert a könyvvizsgáló hitelesítette a cég adósságait eltitkoló mérlegadatokat. A BBC emlékeztet: a könyvvizsgáló iránti megrendült piaci bizalom és a kártérítés várható nagysága miatt sokan a vállalat összeomlására számítanak.

Újabb kis Enron-trükk

Az Enron által követett, tisztességesnek nem nevezhető módszerek alkalmazására újabb példával szolgált Joseph Phelan, az Enron Energy Services (EES) volt igazgatója a Reutersnek adott interjújában. Elmondása szerint 1998-ban külön helyiséget rendeztek be az akkor még nem működő energiakereskedési részlegnek az Enron székházában, ahol a cég más osztályainak alkalmazottai kereskedést imitáltak a vállalat éves elemzői konferenciája alatt. A szakértőknek persze bemutatták a helyiséget, így a befektetőkhöz az az üzenet jutott el, hogy a még nem létező részleg kiválóan dolgozik.

Később az EES valóban megkezdte működését, de a tervekkel szemben alig termelt nyereséget. Az Enron volt vezetője állításait nem kommentálta.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Az MVM-mel is egyeztettek Enron-ügyben
(2002. február 15.)

Az Enron és a lobbiszoftver
(2002. február 12.)