Csökkenő profit, növekvő ügyfélszám a Powergennél

Vágólapra másolva!
A Powergen brit áramszolgáltató az elmúlt évben 464 millió fontos nyereségről számolt be, ami elmarad az egy évvel korábbi profittól. A társaság adózás előtti profitja több mint 400 millió fonttal mérséklődött, a bevételek ugyanakkor nőttek. A Powergen tavaly 14 százalékkal több fogyasztót szolgált ki, mint 2000-ben.  
Vágólapra másolva!

A brit Powergen áramtermelő- és szolgáltató vállalat csütörtökön 464 millió fontos adó és egyszeri tételek előtti profitot jelentett tavalyról, az egy évvel korábbi 517 millió font után. A társaság adózás előtti profitja 49 millió fontra csökkent, az előző évben regisztrált 468 millióról. A bevételek pedig 5,66 milliárd fontra emelkedtek 4,2.

A Powergen közölte, hogy hazai fogyasztóinak száma 14 százalékkal nőtt tavaly, és a cég az év végén 3,5 millió fogyasztói számlát kezelt.

Az egyszeri tételek között szerepelt a magyarországi és németországi érdekeltségek eladása az amerikai NRG Energy Inc. energiaipari vállalatnak. Az ügylet Magyarországon a teljes mértékben Powergen-tulajdonban lévő Csepeli Áramtermelő Rt.-t és a Csepeli Erőmű Rt.-t, Németországban pedig a Mibrag GmbH és a Saale Energie GmbH bányaipari cégeket érintette. A német és a magyar leányvállalatokért a brit cég 130 millió fontot kapott.

Eközben a német E.ON energiaszolgáltató - szintén tavaly áprilisban - 15 milliárd euróért, azaz részvényenként 7,65 fontért megvásárolta a vállalatot. Ez utóbbi ügylet zárása most tavasszal várható.

Csütörtökön kora délután a Powergen részvényeinek árfolyama 7,65 font volt a londoni értéktőzsdén, 1,5 pennyvel, azaz 0,19 százalékkal drágább a szerdai zárónál. Ötvenkét héten belül a papírok értéke 7,88 és 6,19 font között mozgott.

(MTI)

Ajánlat:

Powergen