Európai mobilpiac: megtelt

Vágólapra másolva!
Nem néznek túl rózsás jövő elé a mobilszolgáltatók és a készülékgyártók, legalábbis ami az európai piacot illeti. Az európai lakosság 71 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, a piac megtelt.
Vágólapra másolva!

Rossz hírt közölt a Forrester kutatócsoportja az európai mobilpiac szereplőivel: a piac megtelt, a lakosság 71 százaléka rendelkezik legalább egy mobilkészülékkel, a háztartások húsz százalékában pedig három vagy annál is több mobiltelefon található. Az adatok természetesen nem érik váratlanul a szolgáltatókat és a gyártókat: az egyes cégek által közzétett eredmények, a legnagyobb gyártók és egyes szolgáltatók összefogási kísérletei, a halogatott tőzsdei megmérettetések mind-mind az egyre lassabban bővülő piac jelei.

A lassuló bővülés jelei már tavaly év elején érezhetőek voltak, 2001 májusa és októbere között pedig gyakorlatilag nem volt említésre méltó változás az eladott készülékek vagy a megkötött szerződések számaiban.

A mobilellátottság mindenesetre igen magasan, átlagban 71 százalékon állapodott meg Európában. A lakosság számarányához képest a legtöbb mobiltelefonnal Finnországban rendelkeznek, itt százból 86 lakos rendelkezik egy telefonnal, melyet Svédország és Norvégia ellátottsági adatai követnek. Az európai sereghajtók Franciaország és Spanyolország 55, illetve 60 százalékos aránnyal. Összehasonlításképpen: Magyarországon, január végén 100 lakosból közel ötvennek volt egy készüléke, amely aktív SIM-kártyával volt ellátva.

A relatív magas, 71 százalékos ellátottság azonban egyben teljes telítettséget is jelent, legalábbis a jelenlegi technológiai adottságok között. Tavaly a második és a negyedik negyedév között eltelt időszakban 0,2 százalékkal visszaesett az európai mobiltulajdonosok száma - áll a Forrester elemzésében. Ennek ellenére volt olyan ország, Ausztria, ahol a magas ellátottság (74 százalék) ellenére is sikerült növekedést (1,2 százalék) kicsiholni a piacból. A legnagyobb visszaesést ebben az időszakban a norvég mobilpiac szenvedte el, ahol 3,7 százalékkal csökkent a felhasználók száma.

A Forrester az előbb említett adatokon túl a készülékek cseréjének valószínűségéről is kifaggatta a lakosságot, az eredmény: a mobiltelefonnal már rendelkezők, illetve nem rendelkezők 80 százaléka nem tervez készülékvásárlást.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Forrester