A vártnál jóval nagyobb a folyó mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 286 millió eurós hiánnyal zárt januárban - közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. Elemzők előzetesen 150 millió eurós folyó hiányra számítottak. A jegybank indoklása szerint a nagyobb deficitért az áruforgalom és a szolgáltatások külkereskedelmének növekvő hiánya felelős.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye emlékeztet: a folyó fizetési mérleg hiánya 2001. januárjában - a közelmúltban visszamenőleg módosított folyó mérleg alapján - 175 millió euró volt.

A jegybank indoklása szerint a tavaly januári folyó hiányhoz képest a változásban meghatározó volt az áruforgalom, valamint a szolgáltatások kiadásainak növekedése. Idén januárban az áruforgalmi deficit 302 millió eurót tett ki a tavaly januári 239 millió eurós hiánnyal szemben. Idén az első hónapban az áruforgalmi egyenleg 2,533 milliárd euró export és 2,835 milliárd euró import egyenlegeként alakult ki.

Ez év januárjában az idegenforgalom 55 millió euró többlettel zárt, szemben a tavaly januári 131 millió euró többlettel. Idén az első hónapban ez 185 millió euró turisztikai bevétel, illetve 130 millió euró kiadás egyenlegeként alakult ki.

A nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege lényegesen meghaladja a tavaly januári adatot: ez év első hónapjában a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 224 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott, szemben a tavaly januári 162 millió euró forráskiáramlással. Idén januárban a pénzben tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke 149 millió euró Magyarországra és 13 millió euró innen külföldre irányuló tőkebefektetés mellett 136 millió euró többlet volt. Tavaly az első hónapban a pénzben tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke még 207 millió euró nettó forráskiáramlást jelzett.

A jegybanki tartalékok idén január végén elérték a 1,8 milliárd eurót.

Elsősorban az idegenforgalmi egyenleg jelentős romlását emelték ki a várakozásokat meghaladó, januári folyó fizetési mérleg hiányának okai közül az távirati iroda által megkérdezett szakértők.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az év első hónapjában a fizetési mérleget közvetlenül alakító tételek mindegyike romlott. Hozzátette, hogy egyetlen hónap adatából messzemenő következtetéseket nem lehet levonni ugyan, ám figyelmeztető jelként értékelte az importnak az exportot meghaladó növekedési ütemét, illetve az idegenforgalom egyenlegének romlását. A januári fizetési mérleg adatokban markánsan tükröződik az elmúlt hónapokra jellemző világgazdasági recesszió - tette hozzá a kutató. A GKI az év egészében 2 milliárd eurót meghaladó fizetési mérleghiányra számít, ám prognózisunk szerint a mérleg romlása nem okoz egyensúlyi problémát a gazdaságban - mondta Hegedűs Miklós.

Török Zoltán, a Raiffeisen Befektetési Rt. elemzője érthetetlennek nevezte az idegenforgalom többletének januári, jelentős csökkenését. Az elemző szerint ennek hátterében módszertani változás állhat.

(MTI)

Ajánlat:

MNB

Korábban: