Derűlátóbbak az unió gazdasági szereplői

Vágólapra másolva!
Enyhén optimistábbak lettek februárban a gazdaság szereplői az Európai Unióban januárhoz képest; a lakosság egyértelműen derűlátóbb, mint egy hónappal ezelőtt, míg az iparvállalatok ugyanúgy ítélik meg saját gazdasági lehetőségeiket, mint januárban - áll az Európai Bizottság hétfőn közölt hangulatjelentésében.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói hangulat februárban mínusz 9-re javult a januári mínusz 11 pontról. "Noha a fogyasztók sehol az EU-ban nem várnak jelentős változást a pénzügyi helyzetükben vagy a megtakarításaikban az év végéig, továbbra is úgy ítélik, hogy az általános gazdasági helyzet javulni fog a következő tizenkét hónapban" - kommentálta a bizottság saját adatát.

Az üzleti hangulatot jelző index februárban mínusz 0,86 pontra emelkedett asz egy hónappal korábbi mínusz 1,02 pontról. A februári eredmény a szeptemberi mínusz 0,54 pont óta a legjobb volt.Az ipari üzleti bizalmi index változatlanul mínusz 14 pont volt, ami jóval magasabb a novemberi, mínusz 18 pontos mélypontnál.

Az átfogó hangulati index enyhén emelkedett, és elérte a 99,2 pontot a januári 99,1 pont után. A mutató harmadik hónapja javult, de elmaradt elemzők 99,4 pontos várakozásától. A mutató száz pont fölötti értéke azt jelezné, hogy a gazdasági szereplők és a lakosság többsége bizakodó.

Az átfogó mutatót lehúzta, hogy a két legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban és Franciaországban februárban rosszabbodott a hangulat, legalábbis az Európai Bizottság felmérése szerint. A bizottság felmérése szerint Németországban februárban 0,3 százalékponttal, Franciaországban 0,2 százalékponttal rosszabbodott az általános gazdasági hangulat. Ez némiképp ellentmond a német Ifo gazdaságkutató intézet múlt keddi jelentésének, amely szerint Németországban februárban optimistábbak voltak a gazdasági szereplők, mint januárban.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Bizottság

Nem hiányzik a könyvtárából?