Tovább csökkentek a kamatok januárban

Vágólapra másolva!
A nem pénzügyi vállalatok betéteinek és hiteleinek átlag kamatlábai, valamint a lakossági hitelek és betétek kamatai egyaránt csökkentek januárban, kivéve az egyéni vállalkozók látra szóló betéteinek kamatát - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közleményéből.
Vágólapra másolva!

A hitelkamatok többségének csökkenése elsősorban a jegybanki kamatlábak változásának és az infláció mérséklődésének köszönhetőek, de a bankok közötti kamatháború is a hiteligénylőknek kedvez. A lakosság hitelei közül a piaci feltételű ingatlanhitelek átlagos kamatlába januárban 14,63 százalékról 14,57 százalékra csökkent.

Az erősödő lakossági hitelkereslet nyomán növekvő árverseny, úgy tűnik elérte a fogyasztási hiteleket is: a fogyasztási és egyéb hitelek átlagkamatlába átlagosan 20,65 százalékról 20,37 százalékra mérséklődött. Még így találkozni lehet 30-40 százalékos többletteherrel járó, elsősorban áruvásárlási hitelkonstrukciókkal.

A lakossági látra szóló betétek átlagkamatlába 15 bázisponttal 2,98 százalékra, az éven belülieké pedig 31 bázisponttal 7,85 százalékra csökkent. Az éven túli lejáratú lekötött betétek egy hónap alatt 8,41 százalékról 8,23 százalékra módosult.

A háztartási szektorhoz tartozó egyéni vállalkozók hiteleinek átlagkamatlába a tavaly decemberi 17,94 százalékról 49 bázisponttal 17,45 százalékra csökkent. A látra szóló betétek átlagos kamata viszont 1,51 százalékról 1,66 százalékra emelkedett januárban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Nem hiányzik a könyvtárából?