Hétszeresére nőtt az internetről letöltött szja-bevallások száma

Vágólapra másolva!
Hétszeresére nőtt az internetről letöltött személyijövedelemadó-bevallások száma, s ez minden várakozásunkat felülmúlja - mondta a Magyar Hírlapnak Varga Árpád, az APEH elnökhelyettese. Ez is szerepet játszik abban, hogy gyorsabbá vált a feldolgozás, és kevesebb a hiba. A nyomtatványkereskedők nem örülnek ennek annyira, forgalmuk ugyanis közel egyharmaddal csökkent.
Vágólapra másolva!

Idén eddig már hétszer annyian vallották be személyi jövedelemadójukat az internetről letöltött nyomtatványon, mint tavaly ilyenkor - tudta meg a Magyar Hírlap Varga Árpádtól, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettesétől. A közel félmillió beérkezett szja-bevallás egyötöde készült az internet segítségével. Hozzá kell tenni, hogy tavaly még csupán az összes (2,4 millió) adózó 2 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Ha a tendencia tovább tart, ez a szám elérheti akár a 15-20 százalékot is.

Bár a nyomtatvány ugyanolyan bonyolult, mint tavaly volt, idén lényegesen jobb a helyesen kitöltöttek aránya. Az adóhivatalnál ezt annak tudják be, hogy egyre többen vették igénybe az ingyenes internetes segédprogramot. Az így készült bevallások ugyanis - számszakilag mindenféleképp - biztosan hibátlanok. A számítógépet igénybe vevők típushibája, hogy az adózó nem írja alá a nyomtatványt, vagy tollal belejavít.

A bevallások nyilvántartásba vétele, valamint feldolgozása is gyorsabban megy az idén, mint tavaly. Eddig már 30 százalékkal több szja-nyomtatványt dolgozott fel az APEH, mint a bázisidőszakban. Ez is a netes segédletnek köszönhető - mondta a lapnak Varga Árpád.

Az adatok annál inkább figyelemre méltók, mivel az szja-nyomtatványt mindenki térítésmentesen kapja. S hogy mi a helyzet a pénzért vásárolható bevallási nyomtatványokkal? Idén legalább 25-30 százalékkal csökkentette a nyomtatványboltok forgalmát, hogy egyre többen a világhálóról töltik le az adó- és egyéb űrlapokat - számoltak be tapasztalataikról a nyomtatvány-nagykereskedők. Úgy látják, hogy folyamatosan nő az internetet használók tábora, hiszen tavaly még csak mintegy egyötödével csökkent a náluk megvásárolt nyomtatványok száma.

Az internetes változatok óriási előnye a papírra nyomott társaikkal szemben, hogy ingyenesek. Az sem elhanyagolható szempont, hogy beszerzésükhöz nem kell sorban állni, a boltok, posták nyitva tartásához igazodni. A kitöltő számításait pedig adott esetben az APEH programja ellenőrzi, ami azért nagyon fontos, mert például az adóbevallásoknál a számolási tévedések a leggyakoribb hibák közé tartoznak.

A kereskedők egyaránt úgy vélik, hogy a jövő az internetes nyomtatványoké, így az árusoknak hamarosan profilt kell váltaniuk. Egyelőre azonban a megcsontosodott könyvelési szokások lassítják az internethasználat gyorsabb elterjedését. A nyomtatványokat, amelyek általában a beadási határidő előtti utolsó pillanatokra készülnek el, alá kell írni. Az érintettek pedig nem tudnak a könyvelő mellett állni és várni, hogy végre szignálhassák a dokumentumokat. A gyakorlat ezért az, hogy a könyvelők a netes programmal kitöltik a nyomtatványt, majd a számokat kézzel átmásolják az előzetesen aláírt papírra, és ezt adják be.

Virtuális űrlapok

Magyarország uniós csatlakozása után 5-10 évvel jóformán teljesen eltűnnek majd a papírnyomtatványok. Németországban például jelenleg is csak 30-35 ingyenes nyomtatványt forgalmaznak, a többi elektronikus úton tölthető le. Magyarországon ezzel szemben 2000-2500 nyomtatványfajtát lehet venni.

Nagy Ildikó, Vonczem Gabriella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből