A Világbank is érdeklődik a bolgár állami távközlési cég iránt

Vágólapra másolva!
A Világbank és az EBRD is jelezte részvételi szándékát a bolgár állami távközlési vállalat, a BTC privatizálásában. Szakértők szerint a két szervezet érdeklődése megkönnyítheti a társaság eladását, amit e hónapban indítanának és a tervek szerint júliusra le is zárnak. A lehetséges vevők között van a görög OTE, és a török Turk Telekom távközlési monopólium is. 
Vágólapra másolva!

A Világbank mellett a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is jelezte érdeklődését a BTC eladása iránt. A két szervezet a befektetők finanszírozójaként, sőt, akár kisebbségi részvényvásárlóként is szóba jöhet - idézett helyi elemzőket szerdán a Reuters hírügynökség.

A bolgár kormány akár a BTC-nek 65 százalékát is kész értékesíteni, amelyből 100 millió dolláros bevételre számít. Két évvel ezelőtt a görög OTE és a holland KPN távközlési cég konzorciuma még 610 millió dollárt ajánlott a BTC 51 százalékáért és egy mobiltelefon koncesszióért, ám ezt az ajánlatot az akkori bolgár kormány kevesellte, és nem fogadta el.

A mostani eladást a kormányzat egyrészt távközlési, azaz szakmai befektetőknek ajánlja, másrészt pénzügyi befektetőknek, minimálár meghatározása nélkül. Az IFC vagy az EBRD az elképzelések szerint akár többet is kaphatna a privatizált részből, mint a szakmai befektetők. A privatizációs tanácsadó, a Deutsche Bank szerint a nyertesnek lehetőséget kellene adni arra, hogy a harmadik bolgár GSM-koncessziót is megszerezhesse.

A szakértők szerint görög OTE továbbra is a lehetséges vevők között van, valamint a Turk Telekom török távközlési monopólium is jelezte érdeklődését. A Világbank és az EBRD jelentkezése jó jel, mert pénzt jelent a likviditási gondokkal küszködő távközlési piacon - mondták szófiai szakértők.

(MTI)

Ajánlat:

BTC

Nem hiányzik a könyvtárából?