A kormány még 9 milliárdot költhet a tartalékból

Vágólapra másolva!
Kilencmilliárd forintra zsugorodott az az összeg, amit az Orbán-kormány - ha indokoltnak tartja - még az első félévben elkölthet a költségvetés általános tartalékából. A kormány a 37,5 milliárd forintos tartalék 40 százalékának sorsáról dönthet június végéig, ám ebből 5,8 milliárdnak már korábban "talált helyet".
Vágólapra másolva!

Februárban 5,8 milliárd forintot költött a kormány a költségvetés általános tartalékából, derül ki az eddig publikált kormányhatározatokból. A kormány költései nehezen követhetőek, ugyanis nem minden döntést jelentenek be a szóvivői tájékoztatókon. Januárban egyetlen fillérrel sem apasztották a tartalékot a miniszterek, február második felére datálódnak az eddigi kiadások. A kormány az államháztartási törvény előírása szerint a tartalék 40 százalékáról rendelkezhet, így az eddigi döntéseket figyelembe véve az Orbán-kabinet még 9,2 milliárd forintot költhet a tartalékból.

A magyar-, és a hozzátartozói igazolványok előállítására 2,9 milliárd forintot különített el a kormány. Ezen a támogatáson a belügyi adatfeldolgozó hivatal, a Határon Túli Magyarok Hivatala, valamint a külképviseletek osztozhatnak. Ebből az összegből fedezhetik az érintettek az igazolványok előállítását és az adminisztrációs költségeiket.

Ugyancsak februárban született döntés arról, hogy a kormány 500 millió forinttal megfejeli a Külügyminisztérium által elkölthető kereskedelemfejlesztési célelőirányzatot. Így kereskedelmi támogatásokra, illetve gazdaságdiplomáciára a tárca idén összesen 2 milliárd forintot fordíthat.

A kormány múlt szerdai ülésén határoztak az Állami Operaház 2 milliárd forintos támogatásáról. Az Operaház új vezetésének e pénzből kell megvalósítania az intézmény átalakítását. A kormányhatározat szövege arra utal, hogy az Operaház még az idén újabb támogatásra számíthat.

Az elmúlt hónapban két kisebb támogatásról is döntés született: 150 millió forint jut a jugoszláviai demokratizálódást támogató Szegedi Folyamat finanszírozására. Ugyanezen kormányülésen 240 millió forintot szavaztak meg a veresegyházi egészségügyi modellkísérletek támogatására.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből