Egyre több kubai szivart szívunk

Vágólapra másolva!
Tavaly a kubai havannaszivar-export meghaladta a százmillió szálat, 16 százalékkal többet adtak el külföldön, mint 2000-ben - jelentette csütörtökön az Amateur de Cigare című francia szaklap.
Vágólapra másolva!

A kivitel több mint egyharmada Spanyolországba került. A kubai szivar legnagyobb külföldi fogyasztói a spanyolok, a második helyen a franciák vannak. A kubai szivarok 70 százaléka Európában fogy, könnyen megelőzve az amerikai földrészt, mivel az Egyesült Államokban még mindig embargós az eredeti kubai szivar.

A kubai szivarok közül a világon a legkeresettebb a 4-es számú Montecristo, ezé a világpiac 22 százaléka, megelőzve az ugyancsak kubai Romeo Y Juliettát, amelyé a piac 12 százaléka. A legdrágább viszont az Esplendidos de Cohiba, amelynek darabja 22,90 euróba (5588 forint) kerül Nyugat-Európában.

A világ legnagyobb szivargyártója ezenközben a francia-spanyol Altadis, miután - nem sokkal azt követően, hogy 1999-ben létrejött a francia Seita és a spanyol Tabacaleras egyesüléséből - megvásárolta a kubai Habanos SA 50 százalékát. Mindazonáltal az Altadis csak a gépi gyártású kubai szivarokat forgalmazza a legnagyobb piacokon. A kézzel sodort havannákat a kubai-francia Coprova vegyes vállalat importálja.

(MTI)

Ajánlat:

CubaPoliData.com
(Információk Kubáról az emigránsok honlapján)

Korábban:

Javuló kubai gazdaság
(2001. január 16.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből