Svájcból árgus szemekkel nézik a hazai bankokat

Vágólapra másolva!
Körlevélben figyelmeztette tagbankjait a svájci bankszövetség, hogy különös figyelemmel vizsgálják a feketelistán levő országok pénzintézeteinek tranzakcióit. A felsorolásban 19 ország szerepel, amelyek a pénzmosás elleni küzdelem terén a "nem együttműködő" kategóriába kerültek. Ezek egyike Magyarország.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban kiadott levélében azt ajánlja a svájci bankszövetség tagbankjainak, hogy különös figyelemmel kezeljék azon országok bankjait, amelyek "kiérdemelték" a FATF-listán való szereplést. Magyarország tavaly került fel a az OECD speciális szervezetének (FATF) listájára. Hazánkat a FATF elmúlt ülésén nem vették le erről.

A pénzmosás elleni küzdelemben a "nem együttműködő" országok kategóriájába 19 név tartozik - többek közt Dominika, Egyiptom, Guatemala, Oroszország, Indonézia, Izrael, Nigéria és Ukrajna, valamint Magyarország. Ezen országok bankjainak tranzakcióit különös figyelemmel kell kísérni az ajánlás szerint - ami azt jelenti, hogy a számlatulajdonosok nevét és a pénzügyi műveletek gazdasági hátterét az eddiginél is alaposabban ajánlatos megvizsgálni.

A körlevélben azt is kérik a bankároktól, hogy kísérjék különös figyelemmel az ezen országokból származó cégek és magánszemélyek közti üzleti kapcsolatokat is.

A Magyar Hírlap értesülései szerint ehhez hasonló körlevelet a FATF Hongkongban tartott ülése óta egyetlen ország sem bocsátott ki - csupán a Credit Lyonnais francia pénzintézet kezdeményezett megszorításokat a feketelistán szereplő bankok átutalásaival kapcsolatban.

A lap által megkérdezett szakértők szerint a körlevél - érdekes módon - egy svájci nagybank jelentős méretű pénzmosási ügyének kipattanásával egy időben jelent meg, ami szerintük felveti annak lehetőségét, hogy az ottani szövetség "elterelő hadműveletként" nyúlt ehhez az eszközhöz.

Gulácsi Ferenc a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy a svájci körlevél is megerősíti annak szükségességét, hogy a tavaly év végén elfogadott pénzmosás elleni törvényeket maradéktalanul betartsák. Ekkor van esélyünk arra, hogy a FATF következő ülésén lekerülhessünk a feketelistáról.

A Magyar Bankszövetség tavaly ősszel levélben informálta az európai bankok föderációját és így bankszövetségeket az előkészületben levő pénzmosás elleni törvénycsomagról és a várható lépésekről.

Nyers Rezső főtitkár szerint jórészt ennek a részletes tájékoztatásnak köszönhető, hogy Magyarországot nem úgy kezelik, mint a listán szereplő többi országot. A főtitkár kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban folytatódott a pénzmosás elleni intézkedések egyeztetése a magyar és uniós szakemberek között - az Európa Tanács delegációja éppen ez ügyben járt a Bankszövetségnél az elmúlt héten.

A FATF listán kívül egy másik feketelistát is "működtet" az OECD a - ebben az adóparadicsomokat tartják számon. A szervezet az elmúlt hét végén úgy döntött, hogy két Nagy-Britanniához tartozó sziget - Guernsey és Jersey - lekerülhetnek erről a listáról. A két adóparadicsomnak számító sziget ugyanis kötelezettséget vállalt arra, hogy 2005-ig átláthatóvá teszi szabályozását és adórendszerét, s ezen felül adatokat szolgáltat az OECD-be tömörült országoknak is. A kis szigetek jelentőségét jól mutatja egy adat: egyedül Jersey adóparadicsomában közel 600 milliárd eurónyi vagyont kezelnek.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Nem hiányzik a könyvtárából?