Az erős dollár miatt kerülhetett válságba az USA acélipara

Vágólapra másolva!
Az erős dollárnak és a különböző acélipari termékcsoportokra kivetett védővámoknak nincs közük egymáshoz - mondta Paul O'Neill amerikai pénzügyminiszter Wim Duisenberg valutauniós jegybankelnök állítására válaszolva. Duisenberg a védővámok bevezetésének indoklását egyébként "szánalmasnak" minősítette.
Vágólapra másolva!

Paul O'Neill amerikai pénzügyminiszter - aki kinevezése előtt évekig az Alcoa alumíniumipari óriáscég vezetője volt - pénteken azt mondta, hogy az erős dollárnak és a heves nemzetközi felháborodást kiváltó amerikai acélipari védővámoknak nincs közük egymáshoz. Tudósításában a BBC emlékeztet: az acélgyártók már régóta panaszkodnak a dollár szerintük 30 százalékos túlértékeltségére, ami exportjukat jelentősen megnehezíti, míg versenytársaikat kedvezőbb helyzetbe hozza az amerikai piacon. Kinevezése óta O'Neill ezzel szemben azt hangoztatja, hogy jól működő vállalatok számára az árfolyamok nem jelenthetnek élet-halál kérdést.

A túlértékelt dollár felelős az amerikai acélipar válságáért - mondta csütörtökön Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke. Hozzátette: a védővámok bevezetésének amerikai indoklása - amely szerint minden ország támogatja saját acéliparát, így az Egyesült Államok is rákényszerül erre - "szánalmas".

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Heves reakciók az USA piacvédő intézkedései miatt
(2002. március 6.)