Bírálja Orbán gazdaságpolitikáját a Handelsblatt

Vágólapra másolva!
A magyar kormány tagjai és maga Orbán miniszterelnök nyomatékosan hangsúlyozzák, hogy a közbeszerzési pályázatok kiírásának elkerülésével ki akarják iktatni a magyar vállalatok külföldi vetélytársait - írja pénteki összeállításában a német üzleti szféra mértékadó lapja.
Vágólapra másolva!

Az Orbán több hazafiságot követel a gazdaságban felcímmel és Budapest hátrányos helyzetbe hozza a külföldi cégeket főcímmel közölt írás emlékeztet: a magyar miniszterelnök nemrég a kereskedelmi és iparkamara ülésén kijelentette: továbbra is szükség van gazdasági patriotizmusra. Ehhez hozzátartozik az is, hogy mindent, amire magunk is képesek vagyunk, mi végezzünk el."

A Handelsblatt idézte a német-osztrák tulajdonban lévő Strabag építőipari holding főnökét, Hans-Peter Haselsteinert, aki szokatlanul nyíltan bírálja a magyar kormány "erősen nacionalista" irányvonalát. "Tavaly a Strabag 451 millió eurós forgalmat ért el Magyarországon, ám elesett további 200-300 milliótól, mégpedig egészen nyilvánvaló hátrányos megkülönböztetés következtében" - állítja Haselsteiner. Cége - miután egy budapesti bíróságon alulmaradt egy autópályaépítési beruházásért vívott jogi küzdelemben - az EU versenybiztosához fordult panasszal.

Reinhold Vetter tudósító szerint a külföldi cégek egyre élesebben kifogásolják a magyar kormány gyakorlatát, amelynek értelmében "a megbízások nyilvános pályáztatás nélkül találnak gazdára, jóllehet finanszírozásuk közpénzekből történik. A gyakorlatban vagy nem veszik figyelembe a külföldi pályázók ajánlatát, vagy olyan indoklást tákolnak össze, amely igazolja a közvetlen tárgyalás útján történt megbízást. A nemzetközi bírálatok dacára, amelyekhez csatlakozott az Európai Bizottság is, a fenti gyakorlat egyre inkább meghonosodik Magyarországon.

A módszert mint kivételes lehetőséget változatlanul hagyta a módosított közbeszerzési törvény is, amely az év elején lépett hatályba. Ez a lehetőség más országokban is adott, ám Magyarországon "melegágyát képezi az előnyszerzésnek és a korrupciónak. Ezt megerősíti Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója is - írta a Handelsblatt tudósítója.

(MTI)

Korábban:

Adó- és járulékcsökkentést ígért a cégeknek a kormányfő
(2002. február 14.)

Nem hiányzik a könyvtárából?