Kis mértékben nőtt az Euronext nyeresége

Vágólapra másolva!
A párizsi, az amszterdami, a brüsszeli és a lisszaboni értéktőzsdét, valamint a londoni LIFFE származékos piacot egyesítő Euronext tőzsdeszövetség tavaly 127,3 millió eurós tiszta nyereséget ért el, némileg meghaladva az egy évvel korábbi profitot. Az Euronext működési költsége ugyanakkor 579 millió euróra nőtt, a tavalyelőtti 530 millióról.
Vágólapra másolva!

A nagyobb költség és a viszonylag gyenge tőzsdei üzletmenet ellenére stabil maradt a Euronext tőzsdeszövetség nyeresége az elmúltévben.

A párizsi, az amszterdami, a brüsszeli, a lisszaboni értéktőzsdét, továbbá a világ egyik legnagyobb származékos piacát, a londoni LIFFE-t egyesítő vállalat tiszta nyeresége, arculatérték-leírás után, 127,33 millió euró volt tavaly, valamivel több az előző évi, 127,03 millió eurós összesített eredményénél.

A Euronextet 2000. szeptemberben alakította a párizsi, az amszterdami és a brüsszeli értéktőzsde, az európai tőzsdék távlati egyesítésének szándékával. A közös tőzsdeműködtető részvénytársaságot tavaly júliusban vezették be a tőzsdére. Most januárban a Euronext befejezte a LIFFE megvásárlását, 555 millió fontért.

Az eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy nőtt a Euronext működési költsége: 9,2 százalékkal 579,9 millió euróra, az előző évi 530,8 millió euróról. Ezt a kereskedést szolgáló számítógépes programokon dolgozó leányvállalat, a GL Trade nagyobb kiadásai, az - akkor még - három piac egyesítésével kapcsolatos tavalyi átszervezések okozták, továbbá a tőzsdei bevezetés.

A Euronext részvényeinek árfolyama péntek reggel 22,00 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 2,22 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 22,50 eurós zárónál. Pénteken 22,00 eurón nyitott a részvény. A részvényt 24,00 eurón bocsátották ki a tavaly júliusi tőzsdei bevezetéskor, de azt a szintet azóta sem érte el. A papírok értékének mélypontja 12,70 euró volt szeptember végén.

(MTI)

Ajánlat:

Euronext