Hollywood megveszi a ProSiebent és a Sat 1-et?

Vágólapra másolva!
A Kirch-birodalom megroppanását kihasználandó a ProSieben és a Sat 1 televízió-csatornákat működtető ProSiebenSat.1 Media AG 52,5 százalékának megvásárlására készül a Warner Brothers és a Paramount Pictures. A két hollywoodi stúdió 1,6 milliárd eurót - a piaci érték kétszeresét - lenne hajlandó a tranzakcióra áldozni.
Vágólapra másolva!

Németországi terjeszkedésre kívánja felhasználni két hollywoodi stúdió a Kirch-birodalom megroggyant helyzetét. A Financial Times Deutschland (FTD) értesülési szerint az AOL Time Warner média-birodalomba tartozó Warner Brothers, illetve a Viacom holdudvarába tartozó Paramount Pictures a rendkívül sikeres ProSieben, valamint az utóbbi időben némiképp fényét vesztett Sat 1 televízió-csatornák megszerzését fontolgatja. A gazdasági lap információi szerint a két amerikai stúdió nem kevesebb, mint 1,6 milliárd eurót (1 euró = 244 forint) lenne hajlandó áldozni a ProSiebenSat.1 Media AG Kirch-kézben lévő 52,5 százalékos pakettjéért, közel dupla annyit, mint amennyit a csomag jelen pillanatban ér.

Az FTD, illetve szakértők egybehangzó véleménye szerint korántsem véletlen az amerikaiak időzítése, a Kirch-impérium ugyanis történetének legmélyebb válságát éli át. Adósságállománya egyes - nem hivatalos - elemzések szerint meghaladja a 13 milliárd eurót, a nagybankok (Bayerische Landesbank, Commerzbank, Dresdner Bank, Deutsche Bank) által nyújtott 7,3 milliárd eurós hitelkeret kimerülőben van, a Premiere fizetős csatorna súlyos veszteségekkel küzd, a Forma-1-es üzlet ugrani látszik, s úgy tűnik, az ausztrál médiamogul Rupert Murdoch sem óhajt lemondani az októberben esedékes 1,7 milliárd eurós kifizetésről. Mindemellett Kirchet komoly személyes gondok is gyötrik, 44 éves fiára, Thomas Kirchre az illetékes müncheni bíróság kábítószerrel való visszaélés miatt épp tegnap rótt ki 6 havi felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 20 ezer euró pénzbüntetést.

A Warner Brothers és a Paramount Pictures mindennek ellenére sem lehet biztos a dolgában. Egyrészt mert Kirchet mélyre nyúló, már-már érzelmi szálak kötik a ProSiebenSat.1 Media AG-hoz, a Kirch-birodalom azon tagjához, amely megbízható rendszerességgel termel nyereséget (s amely jelen pillanatban 28,5 százalékos nézettséggel büszkélkedhet). Ugyancsak nem könnyíti meg az amerikaiak dolgát, hogy a németek hajlanak egyfajta "médianacionalizmusra"; ez viszont azt jelenti, hogy egy hollywoodi terjeszkedés esetén nem elképzelhetetlen a pénzügyi-gazdasági elit - akár konkrét anyagi támogatásban is megnyilvánuló - felsorakozása Kirchék mögött. (Némileg visszafogta ugyanakkor a spekulációkat Steve Case, az AOL Time Warner elnökének pénteki nyilatkozata, amelyben cáfolta az FTD hírét.)

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: