Egymilliárd forintba kerül az elektronikus aláírás kiépítése

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Informatikai Kormánybiztosságának (IKB) számításai szerint 1-1,1 milliárd forintot tesznek ki az elektronikus aláírási rendszer kiépítésének költségei.
Vágólapra másolva!

A közigazgatási intézmények közötti hiteles elektronikus kommunikációt lehetővé tevő e-aláírási rendszer kialakításához 2003. március 31-ig, létre kell jönnie egy kormányzati minősített szolgáltatónak, amely 700-750 millió forintba kerül - derült ki az IKB közleményéből.

A biztonságos személyazonosítást, tanúsítványkezelést, kormányzati címtárkezelést végző szolgáltató minősítéséig átmenetileg egy 350 millió forint beruházást igénylő, fokozott biztonságú hitelesítés-szolgáltató látja el a feladatokat. Az ideiglenes megoldás létrehozására a kormány szeptember 30-i határidőt szabott meg.

Az IKB közleménye a rendszer létrehozásának költségei között említi még azoknak a berendezéseknek a beszerzését, amelyek képesek e-aláírás készítésére, ellenőrzésére. A kormány a rendszer felállításával, illetve annak későbbi működtetésével a Belügyminisztériumot bízta meg. A rendszer összehangolását, és a közigazgatási szervek közötti együttműködés megteremtését az informatikai kormánybiztos végzi.

A közleményből kiderül az is, hogy az e-aláírás jogi keretei a tavaly elfogadott törvény és kapcsolódó rendeleteinek megszületésével ugyan létrejöttek, de annak elterjedéséhez új jogszabályokat kell még előkészíteni a hatósági eljárásokról, valamint a konkrét elektronikus ügyintézés szabályairól.

(MTI)