Mind több a betiltott veszélyes termék

Vágólapra másolva!
Rekord összeget, 597 millió forintot meghaladó bírságot szabott ki tavaly a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF). Ez csaknem kétszerese a két évvel ezelőtti pénzbüntetéseknek. A hatóság az idén országszerte átfogóan fogja vizsgálni a tejet, a tejtermékeket, az előcsomagolt húskészítményeket, a fűszert, a teát, és kiemelt figyelmet fordítanak a vásárok, a piacok ellenőrzésére is.
Vágólapra másolva!

Huszay Gábortól, az FVF főigazgatójától a Magyar Hírlap megtudta, hogy az 1999-ben kiszabott bírság több mint kétszeresét, csaknem 600 millió forint pénzbüntetést szabott ki tavaly a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (2000-ben több mint 500 millió volt a bírság). A 2001-es büntetéseken belül a legnagyobb tételt a fogyasztóvédelmi bírság jelentette a maga 291 millió forintjával. Ugrásszerű az emelkedés a fogyasztóvédelmi büntetések számában: amíg 1998-ban 47, 1999-ben 252, 2000-ben már 1190, s tavaly még ennél is több, 1873 alkalommal kellett büntetniük a hatóság embereinek.

Ez egyfelől mutatja, hogy a kereskedelemben a szolgáltatás területén sokan még mindig fittyet hánynak a fogyasztóvédelmi szabályoknak, másfelől azt jelzi, hogy egyre hatékonyabban, összehangoltabban végzik munkájukat az ellenőrök, akik egyébként évről évre több veszélynek vannak kitéve. A főigazgató a lapnak kifejtette: fogyasztóvédőnek lenni manapság kockázatos tevékenység. Mind több szóbeli és testi inzultus éri ugyanis az ellenőröket, akik emiatt ma már több helyre csak rendőri segítséggel mennek. A bírságok háromnegyede folyik be a hatósághoz, az egynegyedüket nem sikerül behajtani.

Huszay Gábor a múlt évi tevékenységről szólva elmondta még, 2001-ben 30 ezer kiskereskedelmi, nagykereskedelmi és szolgáltatási üzletet vizsgáltak meg. A múlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy a fogyasztóvédelem által tavaly elvégzett ellenőrzések során a boltok 49 százalékában találtak kifogásolnivalót. Ez az arány nagyjából azonos évek óta.

A főigazgató elmondta, hogy az FVF-nél növekszik az ügyfélforgalom, évente 62-63 ezren fordulnak valamiért a felügyelethez, s tavaly 21 ezer panasz érkezett. A minőségügyi reklamációknál a legnagyobb arányt a könnyűipari termékek, ezen belül is a cipővel kapcsolatosak teszik ki. A reklamációk 66 százalékában a fogyasztóknak adnak igazat. A Fogyasztói Kommunikációs Központtal interneten keresztül is lehet kapcsolatot teremteni a fogyasztók és a hatóság között.

A hatóság 1999-ben még "csak" 91, tavaly már 127 árut tiltott be. Ezek között a legtöbb elektromos termék - főleg baleset-, adott esetben életveszélyt okozó kenyérpirítókról és vasalókról van szó - és mind több a gyerekjáték is, köztük a Távol-Keletről származó légsűrítős rendszerű pisztolyok. A főigazgató szerint idén újabb rekordot dönthetnek a veszélyes termékek betiltásában. Huszay Gábor kifejtette azt is, hogy a termékbiztonság kérdését már csak európai uniós csatlakozásunk miatt is mind komolyabban veszik a jövőben.

A Magyar Hírlap megtudta azt is, hogy a fogyasztóvédelem az idén átfogóan vizsgálja majd a tejet és tejtermékeket, az előre csomagolt húsokat és húskészítményeket, a fűszereket, a teát, és kiemelt figyelmet fordítanak a vásárok és a piacok ellenőrzésére is.

Tavaly 17 országos és 154 helyi vizsgálatot tartottak. Tervezik, hogy megreformálják az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos ellenőrzéseket is. Ennek jegyében már elkészült az élelmiszer-biztonsági stratégia, amelyben meghatározták azokat a szempontokat, amelyek alapján ellenőriznek a jövőben. Létrehozták az Élelmiszer-biztonsági Tanácsot is, amely összefogja és koordinálja majd a vizsgálatokat.

Hétfőn megkezdődött a fogyasztók hete rendezvénysorozat a március 15-ei fogyasztók világnapjához kapcsolódóan. Idén a Fogyasztóvédelmi Világszervezet a fogyasztók világnapja központi témájának a fogyasztói képviselet jogának erősítését tűzte ki, és ehhez igazodik a magyarországi rendezvénysorozat is. A fogyasztók hete keretében március 14-én nyílt napot rendeznek Budapesten a Nemzeti Szállóban, ahol délelőtt 10 és délután 3 között várják az érdeklődőket, akik szakembereknek tehetik fel kérdéseiket.

Online fogyasztóvédelem - májustól a kormányportálon is

Várhatóan május elsejétől indul a kormányportál új szolgáltatásaként az online fogyasztóvédelmi rendszer, amelynek tesztelése hamarosan kezdődik. A www.ekormanyzat.hu portálon már ma is az egyik legkedveltebb téma a fogyasztóvédelem, és az új szolgáltatások olyan információkat tesznek majd széles körben hozzáférhetővé, amelyek ma még csak angol nyelven elérhetőek. Ilyen az úgynevezett Tparex rendszer, tizenkét kelet- és közép európai ország veszélyes termékeinek gyorsinformációs rendszere. Ugyancsak nem nyilvános ma még széleskörűen a Magyarországon betiltott termékek adatbázisa a Központi piacfelügyeleti információs rendszer alapján.

Ezen túlmenően az internetes fogyasztóvédelem három témát ölel fel, a termékbiztonsági információs rendszert, az általános fogyasztóvédelmi és a jogi tájékoztatót. A termékbiztonsági rendszeren belül három nagy termékcsoport fog megjelenni: a műszaki termékek, a játékok és a különböző élelmiszerek. A termékkategóriákon belül a fogyasztókat hasznos információkkal látják el, vásárlás előtti, közbeni és utáni tudnivalókkal. Ide kerül a Jó ha tudjuk és a Gyakori kérdések és válaszok rovata is.

Az Általános fogyasztóvédelmi rendszeren belül a hazai intézményrendszert mutatják be, az aktuális vizsgálatok eredményeivel, a legfrissebb kiadványokkal együtt. Az online fogyasztóvédelemhez tartozik a jogszabályok, fogalmak ismertetése, amelyet kiegészítenek a téma nemzetközi vonatkozásai, az EU szabályai és kiadványai. A kormányportálon az online fogyasztóvédelem témáival a "hivatásos" - vagyis a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) munkatársai - és a civilek egyaránt foglalkoznak. A kormányportál hamarosan induló új szolgáltatásainak fejlesztése negyvenmillió forintba kerül, amelyet a FVF az Informatikai Kormánybiztosság pályázatán nyert el.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Fogyasztóvédelem
(az Üzleti Negyed oldalai)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből