Tovább csökkent az infláció

Vágólapra másolva!
Februárban a fogyasztói árak havi összevetésben 1 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 6,2 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Elemzők előzetesen 6,15-6,2 százalékos pénzromlási ütemre számítottak. Leginkább az idényáras élelmiszerek drágultak.
Vágólapra másolva!

A havi maginfláció februárban 0,6 százalékos, az éves pedig 6,7 százalékos volt; az év első két hónapjában átlagosan 6,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. A KSH jelentése emlékeztet: a fogyasztói árak januárban 1,3 százalékkal haladták meg a decemberi, és 6,6 százalékkal a 2001 januári szintet.

Az idén februárban az élelmiszerek drágulása 0,32 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,31 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,17 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,15 százalékkal, a háztartási energiáé 0,14 százalékkal járult hozzá az előző hónaphoz viszonyított áremelkedéshez, míg a ruházkodási cikkek körében bekövetkezett árcsökkenés 0,13 százalékkal mérsékelte azt. A központi, illetve az önkormányzati intézkedések árnövelő hatása 0,3 százalékos volt.

Egy hónap alatt az átlagos mértéket meghaladóan, 5,7 százalékkal drágultak az idényáras élelmiszerek, 3,5 százalékkal a tej, 3,4 százalékkal az étolaj, 2,8 százalékkal a sajt, 2,6 százalékkal az iskolai étkezés. Csökkent viszont 2,8 százalékkal a tojás, 2,5 százalékkal a sertéshús és 2,1 százalékkal a baromfihús ára. A KSH közlése szerint februárban a szezonvégi akciók következtében csökkentek a ruházkodási termékek árai. Az egyéb cikkek, üzemanyagok főcsoportban az átlagosnál kisebb volt az áremelés, a járműüzemanyagok ára 1,9 százalékkal nőtt.

A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia körében az árak az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedtek. Ezen belül kiemelkedő volt a sör 2,8 százalékos és az elektromos energia 4,0 százalékos árnövekedése. A szolgáltatások átlagos mértékű drágulásán belül a postai szolgáltatások 7,1 százalékkal, a szemétszállítás 3,5 százalékkal került többe, mint 2002. januárban.

Egy év alatt, 2001. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagot meghaladóan emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az étolaj 21,0, a sertészsiradék 20,0, a szalonna 17,0, a szalámi, sonka és iskolai étkezés 13,0 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt 9,0 százalékkal a liszt, 6,0 százalékkal a tojás és 2,0 százalékkal a kávé ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan kevesebbet kellett fizetni, mint 2001 februárjában. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a ruházkodási cikkek 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak.

Az MTI által kérdezett londoni elemzők elismerték a 12 havi ütem mérséklődését, de többen közülük a második fél évre az inflációs nyomás erősödésével számolnak. Wike Groenenberg, a Schroder Salomon Smith Barney térségi elemzője azt mondta, hogy a drágulás lassulásában főleg az importigényes termékek árcsökkenésének volt szerepe, ez pedig az erős forintra vezethető vissza. Juliet Sampson, a Bank of America feltörekvő piaci stratégája azonban a ténylegesnél számottevően lassabb, 5,9 százalékos éves ütemet várt februárra, s ennek alapján csalódást keltőnek nevezte az adatot. A szakértő szerint már erősödik az inflációs nyomás, a második félévben pedig várhatóan gyorsul majd az árszínvonal növekedési üteme. Sampson szerint ebben jelentős szerepe van a laza költségvetési, és a viszonylag laza pénzügypolitikának, amelyek hatása szavai szerint már az előző nap közzétett államháztartási deficitadatban is erősen mutatkozott.

(MTI)

Ajánlat: