<P class="MsoNormal" style="TEXT-ALIGN: justify">Az idén sem teljesülhet az állami vagyon eladásából

Vágólapra másolva!
Az előző évhez hasonlóan csekély összeg folyt be a büdzsébe az első két hónapban az állami vagyon hasznosításából, illetve a koncessziós bevételekből - írja a Napi Gazdaság. Tavaly 6,7 milliárd forint bevétel származott ezekből a tételekből, az idén több mint 100 milliárd forint az előirányzat. A pénzügyi tárca szerint leginkább a koncessziós jogok alakulása teheti bizonytalanná az idei tervek teljesülését.
Vágólapra másolva!

Február végéig kevesebb mint 1,4 milliárd forintra tett szert a központi költségvetés az állami vagyon hasznosításából; ez a pénz a szerencsejáték-koncesszióból származott, s a 100,7 milliárd forint éves előirányzat 1,4 százalékát tette ki.

Az előjelek szerint ebben az esztendőben is jócskán elmaradhat a tervezettől a tényleges bevétel ezen a koncessziós jogok értékesítésének terén. Az előirányzat ugyanis - 2001-hez hasonlóan - tartalmazza a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatások (UMTS) koncessziójának eladásából várt összeget, márpedig a kormány több tagja is úgy nyilatkozott az elmúlt hetekben, hogy az idén nem valószínű a tender kiírása. A legutóbbi pénzügyminisztériumi tájékoztatón a tárca illetékese is bizonytalannak nevezte a pályázat meghirdetését.

Az nem derül a költségvetésből ki, hogy pontosan mekkora bevétellel számoltak ebben a két évben az UMTS-engedélyek után. Egyes számítások szerint 2000 őszén, a kétéves büdzsé elfogadásakor közel 100 milliárd forint bevételt is elérhetőnek tartott a kormány, ennek megfelelően 2001-re mintegy 30 milliárd, 2002-re pedig további 70 milliárd forint folyhatott volna be a büdzsébe. A 2001-re becsült 30 milliárdot kapjuk egyébként az állami vagyonhasznosításból származó egyéb bevételek összesítéséből. A tavalyi évre szóló eredeti előirányzat összesen csaknem 70 milliárd forintot tartalmazott. Ebből ténylegesen 6,7 milliárd folyt be. Az ÁPV Rt. osztalékbefizetése után 36 milliárd forintot vártak, ettől azonban eltekintett a parlament a 2001. évről szóló zárszámadási törvényben (sőt, a költségvetési többletbevételek terhére 44 milliárd forinthoz jutott a cég, amit a céltartalék feltöltésére fordított). A fennmaradó 28 milliárd forint szintén nem folyt be a büdzsébe, a pénzügyi tárca indoklása szerint a tervezett távközlési frekvencia eladásának meghiúsulása miatt.

Nem segítene az idei bevételi terv elérésében az sem, ha végül mégis kiírnák az UMTS-tendert. Ebben az esetben is csak az első évre tervezett összeg folyhatna be a költségvetésbe, ami több 10 milliárd forinttal alacsonyabb az eredeti ütemezés szerint a második évre várt bevételnél.

(MTI)

Ajánlat:

ÁPV Rt.

Nem hiányzik a könyvtárából?