Folytatódik a hatalmi harc a Gazprom körül

Vágólapra másolva!
Szenzációként hatott Moszkvában az orosz adórendőrség keddi bejelentése, amely szerint több tízmilliárd rubeles - többszáz milliárd forintos - adóhiányt tártak fel az orosz gázipari monopóliumnál, a Gazpromnál, ami büntető eljárást is maga után vonhat. Elemzők egyetértenek abban, hogy minden valószínűség szerint az orosz politikai-gazdasági elit köreiben folyó hatalmi harc újabb fejezetéről van szó.
Vágólapra másolva!

Viktor Vasziljev altábornagy, a moszkvai adórendőrség parancsnoka szerint a Gazprom számos esetben megalapozatlanul csökkentette a földgáz eladásából származó bevételeit, az adóalapban nem vette figyelembe a kompresszorállomások által felhasznált földgáz értékét, illetve a piaci áraknál alacsonyabban értékesített földgázszállítmányokat. Az adóhatóság a vállalat 1999 és 2001 közötti pénzügyeit vizsgálta. Vasziljev közlése szerint március végéig derül ki, hogy indítanak-e büntető eljárást az ügyben.

Hatalmi harc a gázóriáson belül

A Kommerszant Daily című tekintélyes orosz napilap szerdai cikke szerint már önmagukban ezek a vádak is erősen megkérdőjelezhetőek: az orosz földgázpiacon ugyanis nincsenek piaci árak: az állam dönt a tarifákról. A "bevételek csökkentése" kitétel alatt a lap szerint valószínűleg a transzferárak alkalmazását érti az adóhatóság, amit viszont nem tiltanak az orosz jogszabályok. A Kommerszant több lehetséges magyarázatot is talált a történtekre. Elképzelhetőnek tartja, hogy miután a tavalyi kőolajár-zuhanás után az orosz olajipari vállalatok költségvetési befizetései elmaradnak a várttól, az adóhatóság ilyen módon akarja rábírni a Gazpromot arra, hogy "élenjáró" adófizető legyen. Egy másik verzió szerint az a tény, hogy a Vlagyimir Putyin elnök környezetéhez tartozó, egykori szentpétervári elhárító tiszt Vasziljev nekiront a szintén még a szentpétervári idők óta Putyin bizalmasának számító Alekszej Miller Gazprom-elnök vállalatának, arra enged következtetni, hogy immár az államfő csapatán belül is hatalmi harc kezdődött. Eddig ez a kör inkább egységesen lépett fel az előző elnök, Borisz Jelcin "családnak" is nevezett emberei ellen. Sokak szerint ennek következménye volt, hogy tavaly Miller váltotta fel a korábbi elnököt, a jelenleg az igazgatótanács élén álló Rem Vjahirjevet a Gazpromnál. A Kommerszant végül nem zárja ki azt az eshetőséget sem, hogy a Gazprom várható részvényliberalizációjából hasznot húzni akaró körök állnak a történtek mögött.

Vjahirjev bosszúja?

Hasonlóan találgatásokba bocsátkozik az Izvesztíja című napilap is. Az újság elemzője megpendíti, hogy bosszúról lehet szó a még mindig befolyásos Vjahirjev részéről, amiért Miller a közelmúltban meghurcolta embereit, amikor eljárást indíttatott a Gazprom leányvállalata, a Szibur petrolkémiai vállalat ellen. A Magyarországon a Borsodchem-befektetéséről ismert Szibur vezetőit azzal gyanúsítják, hogy jelentős vagyont vittek ki a Gazprom kárára a cégből. Másfelől a lap nem zárja ki, hogy ezek a fejlemények éppen hogy Millernek kedveznek. Bár az adóhatóság által vizsgált - 1999-2001 közötti időszak - végén már Miller állt a Gazprom élén, az események tükrében a vállalat következő közgyűlésén leváltathatja Vjacseszlav Szeremet első alelnököt - akit a Szibur egyik csúcsvezetőjeként a közelmúltban rövid időre őrizetbe vett a rendőrség az említett üggyel kapcsolatban. A régi gárda utolsó emberének kiiktatása után pedig hamarosan megszabadulhat Vjahirjevtől is. Mindenestre a lap megjegyzi: a modern Oroszországban az igazságszolgáltatás aktív szerepet játszik politikai, és gazdasági viták eldöntésében.

A Gazprom orosz gázipari cég szerdán adta közre beszámolóját: eszerint a tavalyi első kilenchavi adó előtti nyeresége nőtt a nemzetközi könyvviteli szabvány (IAS) szerint készített eredménykimutatás alapján, a nettó nyeresége viszont csökkent az adóterhek miatt.

A cég - közleménye szerint - tavaly tárgyalt adókötelezettségeinek átütemezéséről, ami hozzájárult adó előtti nyereségnövekedéséhez, viszont a profitra kivetett jelentős adók rontották nettó eredményét. "Jelentős inflációcsökkenés nélkül a viszonylag nagy, halasztott adóterhek továbbra is ránehezednek az eredményre" - áll a közleményben.

(MTI)