Jóváhagyták az egyik legjelentősebb kelet-európai társaság privatizációját

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a szlovák kormány is jóváhagyta az SPP gázmonopólium 49 százalékának eladását. Ez volt a legnagyobb szlovák privatizáció eddig, és az egyik legnagyobb Kelet-Európában is.
Vágólapra másolva!

A kormány privatizációs bizottsága múlt héten egyhangúlag elfogadásra javasolta a kormánynak, hogy az SPP gázmonopólium 49 százalékát adják el 2,7 milliárd dollárért a Gaz de France, a német Ruhrgas és az orosz Gazprom konzorciumának.

Számos jelentkező visszalépése után végül is csak ez a konzorcium adott be ajánlatot a pályázatra, és az ajánlat megfelelt a kormány kívánalmainak - mondta Maria Machová privatizációs miniszter pénteken. Ennek ellenére még az utolsó pillanatban is akadály merült fel: az öttagú kormánykoalícióból a Demokratikus Baloldal Pártjának (SDL) ismét kifogásai támadtak, és ezért a szerdai kormányülésen csütörtökre kellett halasztani a döntést. Ez a párt, a szeptemberi választásokra sandítva, egy ideje népbarát lendülettel igyekszik előzni a kormányt. Január végén a párt eltávolította a kormányból saját delegáltját, a szlovák reform letéteményesének tartott Brigita Schmögnerová pénzügyminisztert, a miniszterasszony szigorát okolva egyes nehézségekért, mindenekelőtt a nagy munkanélüliségért. A jobboldali ellenzék is igyekezett megakadályozni az SPP-ügyletet, kevesellvén a vételárat, panaszolva a nemzeti vagyon elvesztegetését. A kormánynak azonban fontos volt a sietség, hiszen az SPP 49 százalékának vételárát már betáblázták adósságcsökkentésre és a nyugdíjrendszer megerősítésére.

A cég a fő gáztovábbító Oroszország és Nyugat-Európa között - a Nyugat-Európába exportált összes orosz földgáz 70 százalékát szállítja -, és egyben Szlovákia legnagyobb értékű vállalata. Az SPP évente 90 milliárd köbméter orosz gázt továbbít nyugatra. A cég 1,3 millió hazai fogyasztót szolgál ki.

(MTI)

Ajánlat: