FHB-hitel a lakás vételárának egészére

Vágólapra másolva!
A Magyar Hírlap információi szerint két ingatlan fedezete mellett akár a vételár (illetve építési költség) egészét is meghitelezi hamarosan a Földhitel- és Jelzálogbank. Egyedi elbírálással már most is hozzá lehet jutni kölcsönként a vételár egészéhez.
Vágólapra másolva!

A jelzálogbanki törvény szerint az ilyen hitelintézet a hitelbiztosítéki érték legfeljebb 60 százalékáig nyújthat hitelt egy lakásra. Ez a vételár 40-50 százalékának meghitelezését jelenti. A hitelbiztosítéki érték ugyanis mindig kevesebb mint a forgalmi érték (a vételár). Egy rendelet előírja, hogy az értékbecslő három módszerrel is köteles meghatározni a hitelbiztosítéki értéket, amelyeket különböző értéknövelő és értékcsökkentő tényezőkkel korrigál.

A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) idáig akkor hitelezte meg a vételár 80 százalékát, ha az ügyfél a vásárolni kívánt lakás mellé egy másik ingatlant is fel tudott ajánlani fedezetként. Most egyedi elbírálás alapján már 100 százalékig is felmehet a hitel aránya. Például ha valaki egy 10 milliós lakást akar vásárolni és felajánl még egy ugyanilyen értékű lakást, akkor az egyesített hitelbiztosítéki érték 60 százaléka 10,8 millió forint körül van, ami több, mint a vételár. Így a jelzálogbank kockázata belül marad a törvény által előírt határon.

A lap információi szerint ez a lehetőség hamarosan általánossá válik. Így nem kell egyedi elbírálást kérni, a bank szabályzata általános jelleggel tartalmazza a magasabb arányt. Aki értékesebb ingatlant tud felajánlani többlet fedezetként, mint a vásárolni kívánt lakás, akkor számíthat a vételárral egyező hitelre. Ez a lehetőség a lakásépítőket is megilleti. Ilyenkor a telekár nélküli építési költségek egészére jár a hitel.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Lakáshitel
(az Üzleti Negyed különkiadása)

FHB

Korábban: