Szerdáig postázni kell az adóbevallást

Vágólapra másolva!
A személyi jövedelemadó bevallásának határideje a magánszemélyek számára március 20-a, azaz a tavalyi évről szóló bevallást jövő szerdán lehet utoljára büntetlenül postára adni. A bevallási kötelezettség alól nem mentesít, ha valaki nem kapta meg az egységcsomagot. A határidőt lekésők akár 100 ezer forintos bírságra is számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatal nyilvántartása szerint az idén várhatóan mintegy 2,4 millió ember lesz önbevalló. Számukra január 31-ig kellett a munkáltatóknak kiadniuk a jövedelmükről szóló igazolást. Tavaly 2,28 millió darab személyi jövedelemadó bevallást küldtek be egyénileg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH), ami 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

A bevallási kötelezettség alól nem mentesít, ha valaki nem kapta meg az egységcsomagot, a formanyomtatványokat ugyanis a hivatal kirendeltségein be lehet szerezni.

A mulasztási bírság összege maximum 100 ezer forint lehet. Ennek mértéke 15 napon belüli késésnél a megállapított adó 5 százaléka, 30 napon belüli késésnél 20 százaléka. A 30 napnál hosszabb késés esetén az adó 30 százalékát kell még büntetésként kifizetni.

Az adóhivatal internetes honlapján megtalálható az a program, amellyel ellenőrizni lehet az szja-bevallások kitöltését. Az adóhivatal e programtól a hibásan kitöltött adóbevallások számának csökkenését várja. Az interneten kitöltött és kinyomtatott íveket bevallásként elfogadják, de csak akkor, ha azok alá vannak írva.

Tavaly a legtöbb hibát az okozta a bevallásokban, hogy nem töltötték ki a tévékészülék üzemeltetéséről szóló nyilatkozatot, illetve rosszul vették igénybe az adójóváírást.

Az APEH azt is közölte, hogy március 11-ig összesen 8,6 milliárd forintot utalt vissza 298 ezer 366 embernek a benyújtott személyi jövedelemadó bevallásuk alapján, ami 48,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

(MTI)

Ajánlat:

APEH

SZJA-tanácsadó
(az Üzleti Negyed szolgáltatása)