Nehéz helyzetbe kerül a Dunaferr az uniós vámok miatt

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a közeljövőben 14,9-26 százalékos vámot vezet be az évi 11 millió tonnát meghaladó import - elsősorban amerikai - acéltermékekre, annak érdekében, hogy megvédje az unió acéliparát azoktól a harmadik országban készített termékektől, amelyek kiszorulnak az Egyesült Államok piacáról - írja a BBC. Az intézkedés miatt a Dunaferr rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet, és a vállalat válaszlépést követel a magyar kormánytól.  
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottsághoz közel álló források szerint a javaslatot szerdán fogadják el, és várhatóan április elején lép hatályba. Előzőleg az uniós tagállamok jóváhagyására van szükség a vámtarifák életbe léptetéséhez.

Az Európai Bizottság azt követően döntött a vámtarifák bevezetéséről, hogy George W. Bush amerikai elnök februárban bejelentette: az Egyesült Államok 30 százalékig terjedő vámmal sújtja az Európából és más nagyobb acéltermelő országokból származó acéltermékeket.

Az uniós döntéshozók attól tartanak, hogy a tengerentúlon el nem adható acélárukat az európai piacon próbálják meg értékesíteni, és ezzel lehetetlen helyzetbe hozzák az uniós acélgyártókat.

Anthony Gooch, az Európai Bizottság kereskedelmi szóvivője elmondta, hogy a bevezetésre kerülő vámtarifák hat hónapig lesznek érvényben, de amennyiben ez alatt az idő alatt az Egyesült Államok nem csökkenti az általa kirótt vámterheket, úgy az európai tarifák tartóssá válnak. A szóvivő hozzátette, hogy az unióba évente importált acéltermékek két ötödét érintheti az új szabályozás.

Az EU acélpiacának védelme érdekében hozott uniós intézkedések miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet a Dunaferr, bár ezek a lépések nem érik váratlanul a társaságot; a vállalat reméli, hogy az unió a lehető leghamarabb felülvizsgálja átmeneti intézkedéseit - mondta Horváth Tamás, a Dunaferr EU és integrációs igazgatója a távirati irodának. Horváth Tamás hozzátette: a Dunaferr évente 260-270 ezer tonna acélterméket szállít az unióba.

Az igazgató közölte: a Dunaferr különösen sérelmesnek, méltánytalannak és jogilag képtelennek tartja, hogy Magyarország ellen egyszerre két piacvédelmi intézkedés - kvóták alkalmazása és antidömping eljárás - is indul, illetve folyamatban van.

Horváth Tamás szerint Magyarországnak is sürgősen intézkedéseket kell tennie az acélpiac védelme érdekében. Várkonyi László, a Külügyminisztérium (KüM) multilaterális kereskedelempolitikai főosztályának vezetője elmondta: csak akkor lehet piacvédelmi intézkedést hozni, ha az importnövekedés egyértelműen kimutatható és ez kárt okoz valamelyik hazai vállalatnak vagy a károkozás közvetlen veszélye fennáll. A Külügyminisztérium és a Gazdasági Minisztérium jelenleg vizsgálja, hogy az acélpiacot fenyegeti-e veszély - tette hozzá a főosztályvezető.

(Üzleti Negyed - MTI)