Csökkent a magyar vállalatok optimizmusa

Vágólapra másolva!
A legnagyobb magyarországi vállalatok gazdasági várakozásait tükröző TOP-100 konjunktúra-index márciusban 50 százalék volt - 2 százalékponttal alacsonyabb a februárinál -, ugyanakkor a kis- és középvállalati szektor optimistább lett - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összesítéséből.
Vágólapra másolva!

A kis- és középvállalkozások konjunktúra-indexe márciusban 49,6 százalék lett, szemben a februári 48,6 százalékkal. Az összesítés szerint a lakossági konjunktúra-index az idén az első negyedévben 6 százalékponttal 49,1 százalékra nőtt, ami az elmúlt egy évben a legnagyobb növekedés.

A kutatóintézet értékelése szerint az év eleji bizalmi indexek a gazdasági depresszió oldódását jelezték, a rendelések azonban továbbra is csak szerény mértékben bővülnek. A fellendülés üteme az előre jelzettnél érzékelhetően lassúbb, a kibontakozás időigénye hosszabb lesz az év elején feltételezettnél.

A világgazdaság lassú magára találása rányomta a bélyegét a hazai gazdaság fejlődésének kilátásaira is. A TOP-100 az első negyedévben 51,3 százalék lett, 0,8 százalékponttal elmaradt az előző negyedévi szinttől.

Mérsékelt bizakodás országszerte

Márciusban a vállalatvezetők mind az ország, mind cégük növekedési lehetőségeit mérsékelt bizakodással szemlélték, érdemi javulásra rövid távon nem számítottak. Úgy vélik, a belföldi kereslet az elmaradt exportrendeléseket már nem képes ellensúlyozni. A külpiaci kereslet élénkülésével a válaszadók kevesebb mint egyharmada számol.

A beruházási hajlandóság az év eleji javulást követően mérséklődött, a múlt év végi mélypontot azonban meghaladja. Értékesítési áraikat a nagyvállalatok átlagosan 4,8 százalékkal tervezik emelni 2002-ben.

Tőkehiány miatt nem fejlesztenek a cégek

A gazdaság egészének fejlődését a vállalkozások 42 százaléka ítéli kedvezőnek, cégük fejlődésének megítélésében mértéktartóbbak a vélekedések. A kis- és középvállalatok egyharmada a verseny erősödésétől tart. E cégek körében a fejlesztési hajlandóság továbbra is alacsony, amelynek legfőbb okaként a jövő bizonytalanságát és a tőkehiányt említették a válaszadók.

Az összesítés szerint az index minden egyes komponense javuló tendenciát mutatott az előző negyedévihez képest. Legnagyobb mértékben az ország gazdasági fejlődésének elmúlt évi és a következő évre várható kilátásairól alkotott kép javult, legkevésbé a háztartások saját anyagi helyzetének megítélése változott. Az optimizmus mellett szembetűnő a bizonytalanok arányának növekedése - áll az összesítésben.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat