Egyre kevesebb a magyar találmány

Vágólapra másolva!
A Magyar Szabadalmi Hivatalhoz bejelentett találmányok száma évek óta csökken, és a tendencia megváltoztatására kormányzati beavatkozásra lenne szükség - közölte Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára.
Vágólapra másolva!

A főtitkár elmondta: míg két évtizede évi 4-5 ezer találmány-bejelentést regisztráltak 1 millió lakosonként, addig tavaly alig 800-at. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének felmérése szerint 1985-ben az akkori szabadalmak száma alapján Magyarország még a világranglistán az első tíz között szerepelt, tavaly viszont a 30-40-edik helyre csúszott vissza.

Vedres András szerint a szabadalmazási kedv csökkenése azzal magyarázható, hogy a magyar gazdaság ma kevesebb új műszaki megoldást igényel, mint a rendszerváltozás előtt, és a találmányok megvalósítási kockázatát a feltalálók egyre nehezebben tudják vállalni. A főtitkár hozzátette: egy találmány bejelentése ügyvivői díjjal együtt 200 ezer forintba kerül.

Vedres András véleménye szerint a feltalálókat adókedvezményekkel, illetve különböző támogatásokkal lehetne ösztönözni. A főtitkár sérelmezte, hogy a Széchenyi-tervben nem szerepel találmány vagy szabadalom fejezet.

(MTI)

Nem hiányzik a könyvtárából?