Nagy hasznot húz a maffia a csempészett műkincsekből

Vágólapra másolva!
Virágzik az illegális műkincs-kereskedelem. Idén már az első két hónapban 20 millió forint értékben foglaltak le régiségeket a vámosok, ami több, mint az 1998-as teljes év fogása. A hatóság tapasztalatai szerint az olaj, a kábítószer, a cigaretta és a komputer után a műtárgycsempészetben is egyre jobban tetten érhető a szervezett bűnözés.
Vágólapra másolva!

Az illegális műkereskedők számtalan trükköt bevetnek, hogy kijátsszák a pénzügyőrök éberségét. Egyre több esetben nemzetközi vámokmányok fedezete mellett közlekedő járművek legális rakománya közé próbálják elrejteni a műkincseket. De előfordult már, hogy élő állatok közé helyeztek el ikonokat. Ilyen kamion borult fel március 1-jén az országúton, és derült ki, hogy csaknem száz borjú "bújtatott" 119 orosz ikont, ami mintegy 10 millió forintot ért.

Évről évre egyre több csempészett műkincs akad horogra, elsősorban a határon: 1998-ban több mint 16 millió forint értékben foglaltak le régiségeket a vámosok, tavalyelőtt ez az érték már elérte a 100 millió, a múlt évben pedig meghaladta a 185 millió forintot is. Az idei adatokat még nem dolgozták fel, de az már látszik, hogy az év első két hónapjában a csempészetből lefoglalt műtárgyak és kulturális javak együttes értéke megközelítette a 20 millió forintot.

Idén minden valószínűség szerint rekordot döntenek, főleg akkor, ha sikerül felderíteni a Vizsolyi Biblia hollétét is.

A Magyar Hírlap információi szerint a lefoglalt régiségek többszörösét sikerül ugyanakkor a vámosokat megtévesztve át-, illetve kivinni az országból, vagy behozni az országba. A bűnözők azt próbálják kihasználni, hogy a vámosok többsége nem műértő. Éppen ezért a testület a még eredményesebb felderítések érdekében szerződést kötött a Szépművészeti Múzeummal, amely tanfolyamot szervez a vámőrség munkatársai számára. Ennek eredményeként egyetlen pénzügyőr sem válik muzeológussá, de az elsajátított ismeretek alapján a jövőben meg tudja különböztetni az eredeti alkotást a hamisítványtól. Távolabbi cél, hogy a védett műtárgyakról naprakész nyilvántartást készítenek, s ennek alapján bármikor nyomon követhető, hol mi hiányzik. A nyilvántartás szerint bármikor azonosítható a Magyarországról ellopott műtárgy.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta, amíg korábban Magyarország tranzitország volt, mára célországgá vált. Mindez azt mutatja, egyre többen tehetik meg nálunk, hogy régiséget vásároljanak, ha kell, feketén is, hiszen legálisan szinte lehetetlen áron alul megszerezni különleges régiséget. Ugyanakkor ugrásszerűen megnőtt a műkincs-kereskedelem. Ennek oka, hogy manapság az egyik legjobb s talán legbiztosabb befektetés régiséget vásárolni. A kulturális javak, illetve a műtárgyak árai ugyanis az elmúlt bő tíz évben folyamatosan emelkedtek, s ez a fajta befektetés a határt is át tudja lépni. Vagyis az ingatlanokkal szemben a festmények, kegytárgyak bármikor értékesíthetők külföldön.

Az elkövetők többsége Románia irányából próbál illegálisan áthozni döntő többségében ikonokat, templomi kegytárgyakat. Az ukrán határszakaszon is az ikonok csempészete a jellemző, amelyeket sok esetben értéktelen fedőfestményekkel álcáznak. De nagy számban fordulnak elő római pénzérmék is. Az elkövetők többsége az előbb leírtakból adódóan román, ukrán, orosz nemzetiségű, de az utóbbi időben egyre több magyar és számos nyugat-európai csempész is horogra akadt.

Mivel ez a terület is magas extraprofitot eredményez, ezért egyre több szervezett bűnbanda specializálja magát erre az üzletágra. Ezt támasztja alá egyebek mellett az is, hogy akiket sikerül lefülelni, azok egyfajta futárfeladatra vállalkoznak. Igazából nem tudják, hogy kitől mit szállítanak és kinek. Nyilvánvaló, hogy azok, akik szervezik, pénzelik az akciókat és az egész folyamatot, és ebből tetemes haszonra tesznek szert, a háttérben maradnak - tájékoztatott Sipos Jenő.

A vám- és pénzügyőrség információi szerint vélhetően a közelmúltban ellopott, egyes szakértői becslések szerint 100 milliós eszmei értékkel bíró Vizsolyi Biblia sem magánakció volt. A szóvivő szerint nagy valószínűséggel a Biblia még mindig Magyarországon van, ugyanis eddig soha nem tapasztalt ellenőrzést rendeltek el az eset kapcsán. Nem kizárt, hogy az elkövetők arra várnak, hogy enyhüljön a szigor, ami a szóvivő szerint nem várható a közeljövőben. Hozzátette: az elmúlt hetekben több tucat információt kaptak arra vonatkozóan, hogy mikor milyen módon akarják majd átcsempészni a határon a könyvritkaságot, ám eddig mindegyik "füles" hamisnak bizonyult.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből