Vágólapra másolva!
Tegnap is folytatódtak a késhegyre menő tárgyalások a Kirch-birodalom jövőjével kapcsolatban. A német médiapiac egyik legbefolyásosabb szereplőjének sorsa ugyanakkor immáron hitelezőitől és részvényeseitől függ, magának Kirchnek kevés a beleszólása. Mindeközben két új játékos is megjelent a rulettasztal mellett; Silvio Berlusconi és Rupert Murdoch ráadásul milliárdos tétekkel játszanak.
Vágólapra másolva!

Elkeseredett és késhegyre menő tárgyalások formájában tegnap is folytatódott a Kirch-birodalom jövőbeni sorsát meghatározó óriásalku Leo Kirch, a hitelező német nagybankok, az Axel Springer kiadó, illetve a Kirch-impérium egyéb részvényesei között. Bár a tárgyalások lényegi eleme elméletileg az a 200 millió eurós (48,7 milliárd forintos) áthidaló hitel, illetve 800 millió eurós tőkeinjekció volt, amely a végletesen eladósodott konszern további működését lenne hivatott biztosítani, a megbeszélések igazi tétjeként mégis két Kirch Media-részvényes jövőbeni szerepét nevezték meg a médiapiaci elemzők. A tárgyaló felek között ott volt ugyanis a Kirch Media GmbH-ban 4,76 százalékot birtokló, igen nagy étvágyú Finivest-Mediaset (az olasz médiacézár-miniszterelnök Silvio Berlusconi érdekeltsége), illetve a 2,48 százalékot tulajdonló, az ausztrál-amerikai Rupert Murdoch által irányított News Corporation.

A német lapok hírei szerint a Kirch Media két kisrészvényese (a cég közel 80 százalékát még Leo Kirch, illetve fia, Thomas Kirch birtokolja) korántsem véletlenül vett részt a tárgyalásokon. Mindkettő ugyanis igencsak "feni a fogát" a német médiapiacra, pontosabban annak egyik meghatározó szereplőjére, a ProSieben és SAT1 televíziós csatornákban 52, 52, valamint az Axel Springer kiadóban 40 százalékos részesedést birtokló Kirch-birodalomra. Állítólag Berlusconi és Murdoch komoly összegeket is hajlandó lenne az "ügybe" invesztálni, amennyiben persze sikerülne magával Kirchhel, a hitelező bankokkal, illetve a többi részvényessel (például a Lehman Brothers befektetési bankkal, illetve a szaúdi Al-valed Bin Talal herceggel) megegyezni.

Ám a bökkenő éppen ezzel van, a németek ugyanis igencsak visszafogottak Berlusconi és Murdoch szerepvállalásával kapcsolatban. A Kirch Media GmbH-nak ez idáig összesen 3,1 milliárd eurót hitelezett négy bank (Bayerische Landesbank, HypoVereinsbank, DZ Bank, Commerzbank) például kifejezetten tartózkodóan nyilatkozott eme lehetőségről. Ugyancsak nem örvendezett az Axel Springer, amelyben bár a Kirch-birodalomnak nem a Kirch Media GmbH-n keresztül van tulajdoni részesedése, ám mégsem érezheti magát teljes biztonságban (Berlusconiék esetleges tulajdonszerzésének egyébként magyarországi hatása is lenne; a Springer adja ki ugyanis a többi között a Világgazdaságot, a Kiskegyedet, a Hölgyvilágot s több vidéki napilapot).

A Springer ugyanakkor akár keresztül is húzhatja Berlusconi és Murdoch számítását. A Kirch Media ugyanis 767 millió euróval tartozik a lapkiadónak (ennyit ért a ProSiebenSat.1 Media AG 11,5 százaléka, amelyet a Springer eladott Kirchnek), amely ezen összeg elengedése fejében akár kisebbségi részesedést is szerezhet a Kirch Mediában. Így viszont a bankokkal összefogva (akiknek korábban 25 százalékos részesedést ígért Kirch) ki tudná "cselezni" a többieket. A Springer ez idáig mindenesetre nem kívánta kommentálni ezen spekulációkat.

(Magyar Hírlap