Az Austria Telekomé lehet a Mobilkom

Vágólapra másolva!
A legnagyobb osztrák mobiltelefon-vállalat, a Mobilkom nemsokára teljesen az Austria Telekomé lehet. A vállalatnál megerősítették a sajtóértesüléseket, hogy a volt monopolszolgáltató meg akarja venni a Telecom Italiától a Mobilkom ellenőrző kisebbségét, 25 százalékát plusz egy részvényét. A Telekom Austriáé jelenleg a Mobilkom 75 százaléka.
Vágólapra másolva!

Bennfentesek szerint a Telekom Austria és a Telecom Italia tárgyalásai már a befejező szakaszban vannak, de még vitáznak az áron. Azt már nem tervezik, hogy átmenetileg befektetési bankok vennék át a Mobilkom-részvényeket.

Sajtóértesülések szerint az olasz távközlési vállalat egymilliárd eurót szeretne, de a Telekom Austria csak körülbelül 700 millió eurót szán az ügyletre. A Der Standard című lap szerint a Telekom Austria június 12-i közgyűlésén már jóvá is akarják hagyni a felvásárlást.

Fischer nem nyilatkozott arról, mi a szándéka a Telekom Austriának a Mobilkommal azután, hogy teljesen bekebelezi. Lapértesülések szerint el akarja adni. Számos lehetőség kínálkozik -mondta Fischer pénteken az APA hírügynökségnek.

A Telecom Italiának 29,8 százaléka van a Telekom Austriában is, erre nézve változatlanul az a legvalószínűbb, hogy a részesedés átmenetileg befektetési bankoknál fog "parkírozni" - írta a hírügynökség, a Lazard Freres-t, a JP Morgant, a Goldman Sachsot és a Lehman Brotherst említve. Ehhez természetesen a Telekom Austriában jelenleg 47,8 százalékkal részes osztrák állami vagyonkezelő (ÖIAG) hozzájárulása szükséges.

A Telecom Italia, ismert programja szerint, túl akar adni egyes külföldi részesedésein, adósságának csökkentése végett - emlékeztetett a hírügynökség. Az olasz vállalat adóssága tavaly év végén 21,9 milliárd euró volt, ezt 2004-ig 15 milliárd euróra akarja csökkenteni. Osztrák távközlési részesedését 1998-ban szerezte.

(MTI)