Osztrák ajánlatok a Rijecka Bankára

Vágólapra másolva!
A bajor HypoVereinsbankhoz tartozó osztrák Bank Austria, valamint az osztrák Erste Bank is ajánlatot tett a Rijecka Bankára, a negyedik legnagyobb horvátországi pénzintézetre, amelynek 85 százalékát privatizálják - jelentette az osztrák hírügynökség a két bank megerősítésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A horvát bank többségi részét annak nyomán adják el újra, hogy a Bayerische Landesbank kivonult és a többségi tulajdonos újra a horvát állam lett. Az átvétel iránt érdeklődést tanúsít a belga KCB is, és eredetileg ajánlatot szándékozott tenni az osztrák Raiffeisen Zentralbank is, az utóbbi azonban meggondolta magát.

A Rijecka Banka univerzális bank 63 fiókkal, mintegy ezer alkalmazottal, 200 ezer ügyféllel és 1,4 milliárd eurós mérlegfőösszeggel.

A Bayerische Landesbank, amelynek 60 százalékos részesedése volt, azt követően vonult ki néhány hete, hogy a Rijecka Banka költséges pénzügyi botrányba keveredett. A horvát állammal egyetértésben a bajor bank részét visszavásárolta a horvát privatizációs hivatal, és az állam most új partnert keres, aki tőkéhez juttatná a nehéz helyzetben lévő pénzintézetet.

A Bank Austria a horvát bank többségének megvásárlásával 9 százalékról 16 százalékra tudná növelni piaci részesedését Horvátországban: a BA jelenleg 1,7 milliárd eurós mérlegfőösszeggel Horvátország harmadik legnagyobb bankja, nemrég vásárolta meg a Splitska Bankát és összesen 80 fiókkal rendelkezik.

Az Erste Bank horvátországi mérlegfőösszege 0,7 milliárd euró, 38 fiókja van, s ezzel az Erste a hatodik legnagyobb az országban, piaci részesedése 3 százalékos.

(MTI)