A Kirch-birodalom a csőd küszöbén

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, végzete utolérte a Kirch-birodalmat. A hitelező bankokkal folytatott csütörtök éjjeli tárgyalások - talán véglegesen - megszakadtak. Ezután nincs más hátra, mint a csődvédelem.
Vágólapra másolva!

Közel a vég - hangzott az általános vélekedés a tegnapi nap folyamán. Szakértők, médiaelemzők, bankárok és politikusok mondtak nekrológot Leo Kirch impériumáért, miután kiderült: a csütörtök éjjeli müncheni tárgyalások ismét nem hoztak eredményt, a hitelező bankok bizony - talán egyszer s mindenkorra - elzárkóztak a médiabirodalom további finanszírozása elől.

Ezzel a több mint 6,5 milliárd eurós veszteséghalommal küszködő Kirch csoport sorsa, úgy tűnik, végleg megpecsételődött. Innen ugyanis nincs már más kiút, mint a csődvédelem. A kérdés csupán annyi - vélik médiaipari elemzők -, hogy mikor. A Reuters tegnap délután belső információkra hivatkozva azt állította, hogy hétfőn lesz a "nagy nap".

Elméletileg persze továbbra is van matematikai esélye, hogy a Kirch csoport, s főként annak központi tagja, a Pro Sieben, valamint a SAT1 csatornákban 52,52 százalékos tulajdoni hányadot magáénak tudható KirchMedia megmenekül - a bankok még mindig meggondolhatják magukat, és akár fel is tűnhet egy nem remélt megváltó.

Sportbajok a bukás nyomában

A Kirch-birodalom esetleges bukásának nem elhanyagolható következményei lehetnének a sport területén is. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 1996-ban ugyanis 2,6 milliárd dollárért Kirchnek és a svájci ISL marketingügynökségnek adta el a 2002-es és a 2006-os világbajnokság közvetítési jogát (az ISL időközben tönkrement, nem kevés fejfájást okozva a FIFA-nak). Az üzlet nyereséges: a nyári koreai-japán vb közvetítéséért már 1,64 milliárd svájci frankot kaszszírozott a Kirch, míg 1,11 milliárd frankot fizetett.

Ugyancsak Kirché a német labdarúgó-bajnokság közvetítési joga is: tavaly kapta meg azt négy évre 1,53 milliárd euróért. Ez viszont azt jelenti, hogy ha a cég fizetésképtelen lesz, sok csapat csődbe juthat, mivel bevételeik jó része a közvetítésből származik. (A német kormány ezért 200 millió eurós segélyalap létrehozásán gondolkodik).

(Magyar Hírlap)