A pékek 10-12 százalékkal növelnék a kenyér árát

Vágólapra másolva!
Versenyhivatali beadványt fontolgat a Magyar Pékek Ipartestülete, miután még mindig nem tudtak megállapodni a kereskedőláncokkal az általuk - már év eleje óta - igényelt 10-12 százalékos áremelkedésről - írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A sütőipari egyesületek a megnövekedett minimálbérre és energiaárakra hivatkozva 10-12 százalékos áremelést tartanának elfogadhatónak, míg ezzel szemben a termékeik 70 százalékát értékesítő kereskedőláncok szerint csupán inflációkövető drágításról lehet szó. A pékek helyzetét tovább nehezíti, hogy az év eleje óta kérelmezett árnövelésről eddig még semmilyen gyakorlati döntés nem született a kereskedők részéről, ami sok kisebb üzemet sodorhat a csőd szélére.

A Magyar Pékek Ipartestülete a versenyhivatali beadványt fontolgat az ügyben, ám elképzelhető, hogy a dolog fordítva sül el, ugyanis ha a pékek egyszerre jelentik be az igényeiket, akkor őket érheti kartellvád. Az Országos Kereskedelmi Szövetség illetékesei részben elismerték a pékek igényeit, ám szerintük a kétszámjegyű emelés elfogadhatatlan, mivel ez jelentős forgalomcsökkenéshez vezetne, ami sem a pékeknek, sem a kereskedőknek nem hozna hasznot.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Február elején emelkedik a kenyér ára
(2002. január 04.)