Jelentősen nőtt a készpénzállomány

Vágólapra másolva!
A forgalomban lévő készpénz állománya az előzetes mérlegadatok szerint március utolsó napján 32,7 milliárd forinttal magasabb volt az egy hónappal korábbinál. A monetáris bázis éves növekedési indexe 117,7 százalék volt - jelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

A jegybank központi kormányzattal szembeni nettó követelése 167 milliárd forinttal növekedett. A központi kormányzattal szembeni követelés 36,4 milliárd forinttal, a tartozás pedig 203,4 milliárd forinttal csökkent. A jegybank külfölddel szembeni nettó követelésállománya 69 milliárd forinttal mérséklődött a februárihoz képest.

A külfölddel szembeni követelések állománya 78,9 milliárd forinttal, a tartozásoké pedig 9,9 milliárd forinttal csökkent. A jegybank egyéb monetáris intézményekkel szembeni nettó tartozása 60,3 milliárd forinttal csökkent. Az egyéb monetáris intézmények összesen 51,5 milliárd forinttal kevesebb forint- és devizaforrást helyeztek el a jegybanknál, és az MNB-vel szembeni hiteltartozásuk 8,8 milliárd forinttal növekedett.

Az egyéb monetáris intézményektől származó források közül legnagyobb mértékben a kötelez tartalékot tartalmazó bankszámlaállomány és a devizaforrások állománya változott, mindkettő 28,1 milliárd forinttal csökkent. Ezzel összefüggésben a forintbetétek állománya 13,4 milliárd forinttal növekedett, az egyéb monetáris intézmények tulajdonában lévő belföldi kibocsátású MNB kötvények állománya 8,7 milliárd forinttal mérséklődött a februárihoz képest.

Az egyéb monetáris intézményektől származó forrástételek átlagállománya március folyamán a következőképpen változott: a bankszámláké 8,1 milliárd forinttal, a devizaforrásoké 55,4 milliárd forinttal csökkent, a forintbetéteké pedig 26,4 milliárd forinttal növekedett a februárihoz képest. Az egyéb monetáris intézmények tulajdonában lévő belföldi kibocsátású MNB kötvények átlagállománya 6,4 milliárd forinttal mérséklődött az el z hónaphoz képest.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Korábban: