Felgyorsulhat a gazdasági fellendülés a valutaunióban

Vágólapra másolva!
Az elemzés szerint, amit a Financial Times (FT) közölt, az év során gyorsuló gazdasági élénkülés lesz tapasztalható a tizenkét nemzetet számoló Európai Monetáris Unióban. A felmérés alátámasztja azokat a friss üzleti és fogyasztói felméréseket, amelyek növekvő optimizmusról számolnak be.
Vágólapra másolva!

A felmérés, ami különböző kutatóintézetek együttműködésével készült, az év végéig 2 százalékos gazdasági növekedést jósol. Ezt az Egyesült Államok és Európa lakosainak visszatérő és növekvő bizalma fogja ösztönözni, mondják az elemzők. A pozitív tendencia ezután folytatódni fog, és az euróövezet végül évi 3 százalék körüli növekedést ér majd el, áll az FT által közölt elemzésben.

Nem ilyen derűlátók viszont a jelenlegi piaci aktivitást mérő mutatók. Az új adatok szerint a német gazdasági megrendelések száma 1 százalékkal csökkent februárban, az előző hónaphoz viszonyítva. Ez azt jelentheti, írja az FT, hogy Németország fellendülése lassabb lesz a vártnál.

Az Európai Központi Bank elnöke, Wim Duisenberg is óvatosabb. Duisenberg arra figyelmeztet, hogy az emelkedő világpiaci olajárak a nem várt szintre tornászhatják fel az inflációt. Ez korlátozná a fogyasztást, és veszélyeztetné a megrendeléseket is.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: