Kedvezményes lakáshitelt kaphatnak a köztisztviselők

Vágólapra másolva!
A köztisztviselői kar két héten belül újabb állami kedvezményhez juthat azáltal, hogy jelzálogalapú lakáshiteleikért az állam jótáll, így a bankok önrész nélkül is folyósítják a hitelt - értesült a Napi Gazdaság. A feltételek kidolgozásában részt vevő Földhitel- és Jelzálogbank szerint 25 ezerre tehető a potenciális ügyfelek száma.
Vágólapra másolva!

A várhatóan további kedvezményeket is tartalmazó konstrukció részletein még dolgozik a Pénzügyminisztérium (PM), amely a bankokkal kötött szerződés alapján garantálja az állami alkalmazottak kölcsöneit.

További kedvezményt jelenthet, hogy a minisztérium tervei szerint mérsékelnék az induláskor felmerülő egyszeri költségeket, például a hitelbírálati, közjegyzői, illetve ingatlan-értékbecslési díjakat. Ezeken kívül - az igazolható jövedelmek miatt - a hitelelbírlást is felgyorsítanák, és egyszerűsítenék.

A kedvezményes hitel lényege, hogy míg a hagyományos hitelszerződésekben a pénzintézetek csupán a lakások 50-60 százalékára adnak kölcsönt, addig a köztisztviselők esetében - a kezesként szereplő állam kockázat-csökkentő hatása miatt - akár 100 százalékos is lehet a finanszírozás.

Az még nem tisztázott, hogy az állami szerepvállalás meddig tartana, fennmaradna -e abban az esetben is, ha a köztisztviselő közben kilép a hivatalnoki körből, illetve mi lenne azokkal az alkalmazottakkal, akik a futamidő alatt mennek nyugdíjba.

A kedvezményes lakáshitelezés a 25 és 50 év közötti életkorú állami alkalmazottakat érintheti, akik mintegy 25 ezren vannak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)