Széchenyi terv: 650 milliárdnyi beruházás kezdődött

Vágólapra másolva!
Tavaly Magyarországon 650 milliárd forintnyi fejlesztés kezdődött el a Széchenyi tervnek köszönhetően, és 34 ezer új munkahely jött létre - mondta Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet ülése utáni tájékoztatón. A kormány kedden kétéves regionális gazdaságfejlesztési programot fogadott el, amely 200-220 millió eurós, uniós területfejlesztési forrás elérését teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

Kétéves regionális gazdaságfejlesztési program

Kétéves regionális gazdaságfejlesztési programot fogadott el a kormány, amely 200-220 millió eurós uniós területfejlesztési forrás elérését teszi lehetővé - jelentette be Boros Imre a kabinet keddi ülése után. A PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a teljes összegből a magyar hozzájárulás aránya 25 százalékos. A 2002-2003-ra szóló programra az idei év utolsó negyedévétől lehet pályázni, az odaítélt támogatást pedig legkésőbb 2006. december 31-ig utalják át.

Kérdésre válaszolva Boros Imre elmondta: Magyarország eddig összesen 1,2 milliárd forintnyi PHARE-támogatást kapott, ebből 0,5 milliárd érkezett az országba az elmúlt négy évben.

Széchenyi terv: 650 milliárdnyi fejlesztés 2001-ben

Tavaly Magyarországon 650 milliárd forintnyi fejlesztés kezdődött el a Széchenyi tervnek köszönhetően, és 34 ezer új munkahely jött létre - mondta Borókai Gábor kormányszóvivő a kabinet ülése utáni tájékoztatón. Borókai közölte: 2001-ben 13 697 pályázatot nyújtottak be, melyből 10 710 volt sikeres. A legnépszerűbb a vállalkozásokat segítő pályázatok voltak, melyek során egy költségvetési forint 5,2 forintnyi magántőként mozgatott meg. Ugyanez az arány a lakástámogatási pályázatok esetében 1,4, a turisztikai pályázatok esetében pedig 3,4 volt.

Mint arról az Üzleti Negyed korábban beszámolt, április elsején a gazdasági tárca közölte: a tavaly elnyert 118,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból eddig 11,5 milliárd forintot utalt át addig a tárca. A Központi Statisztikai Hivatal március elején nyilvánosságra hozott, előzetes adatai szerint tavaly a beruházások volumene 2001-ben az előzetes számítások alapján 3,5 százalékkal nőtt éves szinten, teljesítményértéke folyó áron 3109 milliárd forint volt.

A Széchenyi tervvel kapcsolatos idei tapasztalatokról a szóvivő elmondta: az eddig beadott 8227 ezer pályázat összesen 88,4 milliárd forint támogatást igényelt, és márciusban a beadott pályázatok száma februárhoz képest 44 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 600 százalékkal nőttek. Borókai Gábor hozzátette: idén a vállalkozásokat segítő és az energiatakarékossági pályázatok váltották ki a legnagyobb érdeklődést.

(Üzleti Negyed)