Az uniós jegybank nagyobb inflációra számít

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott havi jelentésében fenntartotta értékelését, hogy ez euróövezetben megkezdődött a gazdasági föllendülés, de azt jósolta, hogy az olaj ára miatt esetleg nagyobb lesz az infláció, mint korábban várták.
Vágólapra másolva!

Az EKB jelentése azt is fölveti, hogy a magas olajár bizonytalanságot okoz afelől, vajon milyen gyors lesz a föllendülés. Mindenesetre mind több jele van annak, hogy az euróövezeti gazdaságok bővülése felgyorsul ebben az évben - írták a helyzetkép készítői.

Az EKB csütörtökön megismételte, hogy a jelenlegi kamatszint megfelelő. Az unió jegybankjának múlt heti pénzügypolitikai értekezletén változatlanul hagyta a 3,25 százalékos kamatminimumát. Kitartottak a bank elemzői amellett is, hogy az infláció, tizenkét hónapra számítva, az EKB 2 százalékos riadószáma alá csökken a következő hónapokban, de hozzátették, hogy a csökkenés nem lesz olyan hangsúlyos, mint korábban várták.

Márciusban, előzetes becslés szerint, 2,5 százalékra nőtt a tizenkét havi infláció az euróövezetben a februári 2,4 százalékról, amely megnyugtatónak tűnt a januári 2,7 százalékos ugrás után.

A szerény fellendülés közepette mindenesetre nincs inflációs nyomás a hazai kereslet oldaláról - írták. Megismételték azonban Wim Duisenberg bankelnök múlt heti kijelentését arról, hogy a jelenlegi bértárgyalások aggodalomra adnak okot.

(MTI)