Márciusban 5,9 százalékos volt az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak márciusban 0,7 százalékkal haladták meg a februári, és 5,9 százalékkal a 2001 márciusi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az elemzők márciusra 5,8-6,0 százalék körüli inflációt vártak. Az év harmadik hónapjában legnagyobb mértékben - 22 százalékkal - az idényáras élelmiszerek drágultak tavaly márciushoz képest. Az üzemanyagárak 2,8 százalékkal, a csatornázási és vízdíjak 2,9, illetve 2,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.
Vágólapra másolva!

A maginfláció márciusban februárhoz képest 0,5 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,2 százalék volt. A idei év első három hónapjában átlagosan 6,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A fogyasztói árak februárban 1 százalékkal haladták meg a januári, és 6,2 százalékkal a 2001 februári szintet. Tavaly márciusban a havi infláció 1,0 százalék, az éves pedig 10,5 százalék volt.

A KSH közlése szerint idén márciusban a szolgáltatások drágulása 0,20 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,19 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,13 százalékkal, az élelmiszereké 0,12 százalékkal, a szeszes italok, dohányáruké 0,10 százalékkal, a háztartási energiáé 0,02 százalékkal emelte, míg a tartós fogyasztási cikkek körében bekövetkezett árcsökkenés 0,02 százalékkal mérsékelte az előző hónaphoz viszonyított áremelkedést.

Az idei év februárjában a központi, illetve az önkormányzati intézkedések árnövelő hatása 0,10 százalék volt.

Egy hónap alatt, 2002 februárhoz viszonyítva az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Az idényáras élelmiszerek 6,7 százalékos drágulása mellett 6,7 százalékkal csökkent a tojás, 4,6 százalékkal a sertéshús, 2,2 százalékkal a sertés zsiradék, 1,9 százalékkal a baromfihús, 1,5 százalékkal a liszt ára.

Az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, valamint a friss hazai és déli gyümölcs - nélkül számítva egy hónap alatt a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek.

Az elmúlt 12 hónap alatt, 2001. márciushoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagot meghaladóan emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 22, az étolaj 20, a sertés zsiradék 19, a tej és a házon kívüli étkezés 11, a szalámi, sonka 10 százalékkal drágultak. Csökkent viszont egy év alatt 11 százalékkal a liszt, 6 százalékkal a tojás és 2 százalékkal a csomagolt kávé ára.

Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszes italok, dohányáruk főcsoportban az átlagosnál nagyobb volt az áremelkedés, ezen belül 2,8 százalékkal nőtt a járműüzemanyagok ára.

A KSH szerint a szolgáltatások átlagos mértékű drágulásán belül az eltérő számlázási időpontok következtében a csatornadíj 2,9 százalékkal, a vízdíj 2,6 százalékkal emelkedett, míg a háztartási energia körében az árak az átlagosnál kisebb mértékben drágultak, a tartós fogyasztási cikkekért ugyanankkor átlagosan kevesebbet kellett fizetni, mint tavaly márciusban. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a ruházkodási cikkek 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb mértékben drágultak.

A márciusi fogyasztói árak az elemzői várakozásoknak megfelelően, kedvezően alakultak. Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője kiemelte a szolgáltatásoknak a várakozásoknál alacsonyabb, havi 0,7 százalékos drágulását, ugyanakkor kedvezőtlennek nevezte az üzemanyagárak átlag feletti, 1,1 százalékos emelkedését. Hozzátette, hogy az üzemanyagok március végi drágulása áprilisban is érezteti majd hatását.

Az elemző az év közepéig az infláció további mérséklődésével számol, a nyár közepére várt inflációs mélypont előrejelzése szerint 5 százalék alatt lehet. Az év egészében Vojnits Tamás 5,2-5,3 százalék körüli átlagos fogyasztói árnövekedést valószínűsít.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője azt emelte ki, hogy az élelmiszerek áralakulása nem okozott és várhatóan a közeljövőben sem okoz inflációs nyomást. Az elemző szerint nem okozott meglepetést az üzemanyagárak átlag feletti drágulása sem és kedvezőnek tartotta, hogy a szolgáltatások áremelkedése nem haladta meg az átlagot.

A következő két-három hónapban Nyeste Orsolya tovább csökkenő inflációra számít, az év egészében 5,3-5,4 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést valószínűsít.

Londoni elemzők a következő egy-két hónapra még a 12 havi átfogó adat javulását várják, a második fél évtől azonban már - főleg a bizonytalan élelmiszerár-kilátások és a gyengülő bázishatás miatt - kedvezőtlenebbé válhat a kép. A megkérdezett elemzők májusra 5,1-5,4 százalékos, az év végére pedig 4,9-5,5 százalékos inflációt valószínűsítenek, de például a Bank of America londoni irodájának szakértője szerint a 12 havi drágulás az év végére elérheti a 8 százalékot is.

(MTI)

Ajánlat:

KSH