Csődvédelmet kért a legnagyobb angol kábelszolgáltató

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb vállalati kötvénycsődje valósult meg, amikor az NTL Inc. képtelen volt kifizetni hitelezőit az április 15-ei határidőig. Ezért az NTL megegyezett a hitelezőkkel, hogy évente 800 millió dollárral csökkenti a kamatkifizetéseket, cserébe pedig átadja 100 százalékos részesedését az angliai és az írországi üzletágában a kötvénytulajdonosoknak - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A megállapodás szerint a vállalatot két részre osztják. Az egyik rész az angliai és az írországi piacért lesz felelős, míg egy új részleg, az NTL Euroco, az európai piacért felel.

A teljes angol és ír részleg mellett a hitelezők megkapják az NTL Euroco 86,5 százalékát, 10,6 milliárd dollár értékű kötvényért cserébe. A Bloomberg által megkérdezett hitelezők elfogadhatónak tartják az ajánlatot, amit még hivatalosan is meg kell erősíteni. Az előzetes megállapodást ugyanis a cég a hitelezők egy olyan csoportjával kötötte, akik az NTL Inc. 11 milliárd dollárnyi kötvényének több mint a felét birtokolják.

Az NTL ugyanabba az adósságcsapdába esett, mint több más vezető európai kábel- és fizetőtévé-szolgáltató, köztük a gyakorlatilag csődhelyzetben lévő holland UPC, valamint a hivatalosan máris részlegesen fizetésképtelen német Kirch. Az NTL több mint 17 milliárd dolláros adósságot halmozott fel a 90-es évek elején, amikor a hálózatkiépítés mellett megkísérelte felvásárolni riválisait.

Egy közleményben az NTL vezetői azt nyilatkozták, hogy a működésüket nem befolyásolja a tranzakció, mert a hitelezőktől megvédi a vállalatot az Egyesült Államok csődvédelmi törvényének 11. fejezete, írja a BBC. A most nyélbe ütött üzlet gyakorlatilag mentőakciónak tekinthető. és nagyobb csődöt akadályozott meg, mint az amerikai Enron energia-nagykereskedőé volt tavaly; az Enron, amely az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb vállalati összeomlását produkálta, 9,9 milliárd dollár kötelezettséget hagyott hátra.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

NTL Inc.

Korábban:

Megszűnhet a UPC
( 2002. április 15.)