<SPAN lang="HU" style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family:

Vágólapra másolva!
Ez idáig soha nem tapasztalt nagyságrendben, hét százalékkal nőtt az első negyedévben az üzemanyag-fogyasztás. A legnagyobb forgalmazókat tömörítő, az igények csaknem kilenctizedét fedező Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára, Wilde György szerint a fogyasztás megugrásában a tavalyinál olcsóbb benzin, az enyhe idő és a dízelautók növekedő aránya játszott szerepet.
Vágólapra másolva!

Soha nem tapasztalt nagyságrendben, 7,3 százalékkal nőtt az üzemanyag fogyasztás 2002. első negyedében 2001. hasonló időszakához képest. Egy évvel korábban ugyancsak a növekedés volt a jellemző, ám csupán 2 százalékos nagyságrendben. Együttesen 629 millió liternyi üzemanyag fogyott a MÁSZ-tagok kútjainál, s átlag felett változott a 95-ös benzin, s a gázolaj fogyasztása.

A Wilde György szerint "örvendetes" számok mögött több tényező áll(hat). Először az, hogy idén januártól nem módosult az üzemanyagok adója. Az idei tél - a 2002-re eső időszak - enyhe volt. A világpiaci ármozgásoknak köszönhetően pedig az első negyedévben 9 százalékkal volt olcsóbb az üzemanyag, mint 2001 hasonló időszakában. (Egy liternyi 95-ös benzin átlagára 205,97 forint volt idén, tavaly 226,37, a gázolajé 193,88 és 212,85 forint volt.)

A gázolaj-eladások benzint is meghaladó emelkedésében az is szerepet játszik - a gazdaság élénkülése mellett -, hogy az új autók közt jelentősen nő a dízelmotorosok aránya. A 95-ös előretörésének magyarázata az lehet, hogy a 98 oktánost korábban vásárlók egyre nagyobb része nem a "központilag" ólompótlóval ellátott drágább benzint veszi, hanem az autó motorja által igényelt oktánszámot, és maga keveri bele az adalékot; megtakarítva így literenként 10 forintot.

Ugyanakkor kezdenek kikopni a 91-es benzint használó autók. Kérdés tehát az elmondottak alapján - tette hozzá Wilde György -, hogy meddig éri meg a kis piaci részarányú 91 és 98 oktános benzint forgalmazni.

A piacvezető magyar üzemanyag kiskereskedelmi cég, a Mol Rt. jó éve vár, s nem tart semmilyen árrobbanástól, legalábbis az év hátralevő szakaszában. Az olajtársaság szerint a literenkénti 230-240 forintos benzinár tűnik reálisnak a következő két-három hónap során.

A gázolaj árcsúcsára vonatkozó becslésük literenként 220-230 forint közötti. A dízel szeptemberre érheti el ezt az árszintet, tehát mindig 10-15 forinttal olcsóbb marad, mint a legkelendőbb 95-ös oktánszámú ólommentes benzin.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Szerdától csökken az üzemanyagok ára
(2002. április 15.)