Vágólapra másolva!
A Magyar Hírlap értesülései szerint kedden a Magyar Fejlesztési Bank adásvételi szerződést írt alá a Bábolna Rt. eladásáról. A sebtiben történt értékesítést a fejlesztési bank szóvivője cáfolta, de több forrásból származó információink megerősíteni látszanak az üzletet.
Vágólapra másolva!

Több forrásból kapta a hírt a Magyar Hírlap (MH), hogy kedden szerződés született a Bábolna Mezőgazdasági Rt. eladásáról. A lap kérdésére Horváth József, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szóvivője azt nyilatkozta: nem adták el a Bábolnát.

"A privatizációs előkészületek menetrend szerint zajlanak, a kormányhatározatnak megfelelően" - tette hozzá.

Ugyanakkor más, MFB-hez közeli források megerősítették az ügyletet. A MH Helyi informátorai szerint a kiemelkedően jó Fideszes kapcsolatokkal rendelkező bábolnai "kiskirály", a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. vezetője, Sárfy Péter és Szép Imre baráti-rokoni érdekeltségei szerezték meg a több mint 30 000 termelővel kapcsolatban álló 20 000 hektáros agrárbirodalmat, amely 2,5 milliárdos értéken, ellentételezés nélkül került át a privatizációs szervezettől az MFB-hez.

Szép Imre jelenlegi Bábolna-vezérigazgató a lapnak azt mondta: ő semmit sem hallott arról, hogy eladták volna a céget, az pedig kizárt, hogy neki bármi köze lenne ehhez. Hasonlóan nyilatkozott több igazgatótanácsi tag is, egyikőjük még azt is hozzátette, hogy két hete tőle is kérdezték, nem vette-e meg a Bábolnát, de erre akkor is csak nevetni tudott. Sárfy Péter is tagadta, hogy családi érdekeltségei lennének a vevők.

Bábolnai, névtelenséget kérő források felvetették: furcsa lenne, ha a cég vezetői nem tudnának semmilyen értékesítésről, hiszen már néhány hete az "új tulajdonosokat" emlegetik. Az eltitkolni kívánt eladás lehetőségét alátámasztja, hogy az elmúlt időszakban számos olyan esemény következett be Bábolnán, ami kísértetiesen emlékeztet a különböző Fideszes cégcsoportok tulajdonába került 12 állami gazdaság esetére. Így a gyöngyszemnek tartott törökszentmiklósi állami gazdasághoz hasonlóan Bábolnán is felbukkant az igazgatóságban több szolnoki - feltehetően Fideszes - cégcsoporthoz kötődő vállalkozó, például Petykó Zoltán Hungexpo-vezérigazgató.

Ezt követően Bábolnán megjelent egy szolnoki őrző-védő cég, a Védelem Holding Kft. Ez a Baráth László tulajdonába tartozó vállalat szerezte meg nemrégiben a Bábolna Rt., a szomszédos Nemzeti Ménesbirtok Rt. és a törökszentmiklósi volt állami gazdaság őrző-védői posztját is. A Nemzeti Színházat építő Architekton Rt.-vel kötött szerződésük révén valamennyi építkezési helyszínen e cég látja el a védelmi feladatokat: így az Erzsébet-téri "nemzeti gödör", a Terror-Háza és az Uránia mozi területén is ők látták el az őrző-védő feladatokat. Politikai kötődésre utal az is, hogy a Védelem Kft.-vel kapcsolatban Szép Imre szerint - érdekes módon - nem ő, hanem Petykó Zoltán, az igazgatóság elnöke az illetékes. Petykó Zoltánt megkerestük az ügyben, de lapzártánkig nem hívta vissza szerkesztőségünket. A Védelem Kft.-nél azonban azt mondták: nem állnak üzleti kapcsolatban Petykó Zoltánnal.

Márk Edina, Dóra Melina Tünde - Magyar Hírlap

Ajánlat:

Bábolna Rt.

Korábban:

A Bábolna Rt. is az MFB-hez került
(2002. január 29.)