A nagyberuházások miatt bővült az építőipar

Vágólapra másolva!
Februárban az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 26,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, és szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 7,4 százalékkal bővült januárhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedést néhány nagyértékű építkezés - Nemzeti Színház, Budapest Sportcsarnok - illetve csatornaberuházások, útépítések és -felújítások eredményezték.
Vágólapra másolva!

Kiigazítatlan adatok alapján februárban az építőipar teljesítménye 26,5 százalékkal, az év első két hónapjában pedig 20,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

Februárban az építőipari termelés értéke folyó áron 76,2 milliárd forint, az év első két hónapjában pedig 135,2 milliárd forint volt. A termelés folyóáras értéke egy évvel korábban 57,5 milliárd forint volt.

Az építőipari termelés bővülése egyformán érintette a nagy-, a közép- és a kisvállalkozásokat is.

Tavaly februárhoz viszonyítva az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,8 százalékkal, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,6 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak februárban az előző havinál 0,4 százalékkal voltak magasabbak.

(MTI)

Ajánlat:

KSH